TIHOMIR OREŠKOVIĆ: Ne mislim podnijeti ostavku jer bih priznao krivicu koje nemam – neka Sabor odluči

Podijelite članak

tihomir orešković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković nazočio je u Banskim dvorima potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, nakon čega se, očekivano, obratio javnosti u jeku najveće političke krize.

Podsjećamo, Tomislav Karamarko i HDZ zatražili su njegov opoziv u Saboru i najavili preslagivanje i novog mandatara. Most i Božo Petrov i dalje ustraju da iz Vlade mora otići Tomislav Karamarko.

Premijer Orešković poručio je sljedeće:

“Pozdravljam drage investitore iz Kanade i INA-om s kojim smo potpisali ugovore koji su osigurali pola milijarde kuna novih ulaganja. Ova investicija je bitna jer pokazuje da je Hrvatska otvorena za ulaganja te je potvrda da je energetski sektor važan za Hrvatsku – kazao je Orešković.

Potom je govorio i Tomislav Panenić koji je kazao da je ovo tek prema novim investicijama koje bi mogle prijeći vrijednost od milijarde kuna.

Nakon Oreškovića i Panenića govorio je i predstavnik kanadske tvrtke Vermilion Energy koja je glavni investitor u upravo potpisanom ugovoru o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Nakon toga govorio je i predstavnik MOL-a Aldota koji je također pohvalio potpisivanje ovog ugovora te naglasio da je INA uspješna kompnija koja koristi najmodernije tehnologije.

Na pitanje novinara ima li premijer legitimitet u ovoj situaciji potpisivati ove ugovore, Orešković je rekao:

“Mislim da ova Vlada ima mandat da pojača hrvatske investicije, a ove su uostalom i krenule prije dvije godine. Što god smo radili bilo je u najboljem interesu RH.”

Na pitanje o budućnosti rafinerije u Sisku, Aldot je odgovorio:

“S Vladom i agencijom smo radili da pokrenemo nove investicije. Ako nađemo neku naftu to će biti dobro i za naše rafinerije.”

“Vlada funkcionira, nema sljedeće Vlade, ništa se nije promijenilo. Ne treba spekulirati ništa”, kazao je Orešković komentirajući krizu u Vladi.

O političkom trenutku

“Ovaj tjedan ćemo se opustiti. “Čekam poziv Karamarka, koji je najavo u utorak. Ja sam otvoren za razgovor, još do sada nismo. Već dugo nismo razgovarali. Što se tiče njegovog prijedloga, ne mogu ga prihvatiti jer bi tako priznao krivnju za lažne optužbe”, kazao je premijer.

“Sabor će odlučiti moju sudbinu, kazao je Orešković. “Kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti, u stanom sam kontaktu s predsjednicom. Ja sam došao da se bavim gospodarstvom, a ne SOA-om. Dobro sam informiran što se događa u zemlji. Nas dvoje znamo što se događa”, kazao je. “Ja nisam ništa lobirao oko Pučana za sebe. Svi čitamo u stranim medijima što se događa”, dodaje.

“Radi situacije u Vladi ne možemo ovako funkcionirati, zato sam tražio da Karamarko i Petrov odstupe. Petrov je odmah bio spreman povući se, Karamarko nije. Karamarko je pokazao da on nema moju podršku, ali mislim da se ova situacija mora riješiti i da je svima jasno što se treba dogoditi.”

“Radi situacije u Vladi ne možemo ovako funkcionirati, zato sam tražio da Karamarko i Petrov odstupe. Petrov je odmah bio spreman povući se, Karamarko nije. Karamarko je pokazao da on nema moju podršku, ali mislim da se ova situacija mora riješiti i da je svima jasno što se treba dogoditi.”

Na upit kako misli da ova Vlada nastavi funkcionirati bez podrške HDZ-a, kaže da će vrijeme pokazati. “Ja poštujem HDZ, oni su bili ključni partner i nadam se da će donijeti odluku koja će pružiti mogućnost da ova Vlada ide dalje. Ali neke promjene, nove konfiguracije su potrebne. Vlada može funkcionirati, pokazali smo da možemo. Svaki indikator, BDP, dug, deficit, broj zaposlenih raste, indikacije i prognoze su pozitivne i na kraju sam uvjeren da ova Vlada može. Nekakve promjene trebamo donijeti”, zaključio je premijer.

 

 

Komentiraj