SVIJET SE PITA: Je li Donald Trump zaradio Nobelovu nagradu za mir?

Podijelite članak

kim, trump

Nisu svi uvjereni da će sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una doista rezultirati denuklearizacijom Korejskog poluotoka. A hoće li Trumpu ovaj potez donijeti Nobelovu nagradu za mir?

Piše: Andrea Barać

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Ji nije krio zadovoljstvo sastankom američkog i sjevernokorejskog lidera.

“Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja imale su antagonističke odnose više od pola stoljeća. Danas, kada vođe tih zemalja mogu zajedno sjesti i razgovarati je povijesni trenutak koji ima važno i pozitivno značenje. Kina to naravno podupire i za ovo smo radili i ovome smo težili”, rekao je Wang Ji.

Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini drži ovaj sastanak potvrdom da je diplomacija jedini put za ostvarivanju mira na Korejskom poluotoku. Sastanak je pozdravio i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

“Samo činjenica o sastanku dvojice lidera je pozitivna. Pratimo komentare obje strane, ali još nismo vidjeli dokument, vidjet ćemo”, istaknuo je Lavrov.

Povjesničarka Jelena Jurišić smatra da je za Rusiju ovo itekako važan događaj.

“Naravno da je živo zainteresirana za ono što se danas zbilo i moguće uništenje svih raketa i zatvaranje nuklearnog programa što bi i njoj olakšalo život sa Sjevernom Korejom i Kinom”, rekla je Jurišić.

Glasnogovornik iranske vlade Mohammad Bagher Nobakht, s druge strane, upozorio je sjevernokorejskog lidera da bi Trump mogao poništi bilo kakav nuklearni sporazum s Pjongjangom.

Jurišić ne isključuje takvu mogućnost:

“Preveliko je značenje ovog svega, da bi samo tako preko noći odustalo, ali sve je moguće”.

Bez obzira na rezultate, barem u komunikacijskom smislu ovo je povijesni sastanak, dodala je. Na upit hoće li ovaj potez Trumpu donijeti Nobelovu nagradu za mir, odgovara:

“Lako moguće, to je i meni prošlo kroz glavu da je na neki način zaslužio Nobelovu nagradi i da može reći da nije samo Obama”.

A tko je pokazao dominaciju i je li zadovoljen uvjet Sjeverne Koreje da sastanak prođe ravnopravno, pitali smo komunikologa Ivana Tantu.

“Rukovanje koje je prema neverbalnim elementima komunikacije dovelo Trumpa u podređeni položaj, jer je Kim imao ruku koja je bila slobodna. S naše strane kada gledamo, onaj koji pruža ruku, izgleda kao da prosi i Kim je u tom trenutku bio na nekakav način u dominaciji. Međutim trudili su se obojica da te dominacije ne bude”, istaknuo je Tanta.

Press konferenciju je nakon sastanka održao samo Trump, Tanta ističe jer se Kim Jong-un s takvim načinom komunikacije ne snalazi, a i nije mu potrebna.

Komentiraj