SUSRET MERKEL- OREŠKOVIĆ: Što je novo o izbjegličkoj krizi i što je kancelarka obećala Hrvatskoj

Podijelite članak

orešković, merkel

Situacija s migrantima je ozbiljna, postoji realna opasnost alternativnih ruta do zapadne Europe, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerom Tihomirom Oreškovićem.
Bilo je riječi i o intenziviranju gospodarske suradnje. Spremni smo se našim tvrtkama uključiti u investicijski val, obećala je Merkel, a prenosi Media servis.
Dvije glavne teme susreta premijera s njemačkom kancelarkom bile su izbjeglička kriza i gospodarska suradnja. Merkel je Oreškovića primila dosta srdačno, a na press konferencija najavila riječima: dočekali smo ga s prvim proljetnim cvjetovima.
Govoreći o izbjegličkoj krizi, Merkel je rekla da se na summitu s Turskom u ponedjeljak očekuju konkretna rješenja.
“Situacija je kritična, ne smijemo dopustiti da niti jedna zemlja bude pod prevelikim pritiskom”, kazala je misleći an Grčku na čijoj se granici s Makedonijom gomilaju ljudi. Razgovarat ćemo o ponovnom uvođenju Schengena, o kvotama i tome da migranti neće moći birati u koju zemlje idu, najavila je Merkel te potvrdila realnu opasnost da se stvore nove rute preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

“Dobit ćemo sigurno nove izbjegličke rute i druge će biti nestablne. Ne smijemo imati jednostrane zaključke, svih 28 zemalja mora imati jednaki zaključak da vidimo što to znači za svaku pojedinu zemlju članicu ali i one koji nisu članovi Europske unije, a naći će se na tim rutama”.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković više je puta zahvalio Merkel na toplom dočeku. Potvrdio je predanost hrvatske Vlade zajedničkom europskom rješenju migrantske krize i najavio mogućnost slanja vojske na granicu.

“Ukoliko trebamo, a to je opcija da naše granice štiti policija, ukoliko je potrebno da iskoristimo vojsku kako bismo olakšali proceduru i humanost onda ćemo to primijeniti, ali samo u pomoći.” Objasnio joj je ciljeve svoje, kako ju je nazvao, reformske Vlade kojoj je jedini cilj poboljšanje standarda građana.

Najavio je investicijski val, i to u energetici, turizmu, infrastrukturi i proizvodnji.”Imamo firme već danas koje su statičke i trebamo vidjeti gdje možemo pojačati. Iskoristili smo priliku da otvorimo jednu novu diskusiju, ali pitanje je i s naše strane da stvorimo jednu pozitivnu investicijsku klimu i s time sam uvjeren da ćemo kao partneri moći pojačati našu suradnju.

“Vrlo smo iscrpno razgovarali o gospodarskim pitanjima, potvrdila je Merkel. Imamo task force za tvrtke, imat ćemo gospodarski forum i spremni smo sudjelovati u investiciama, optimistično je anjavila njemačka kancelarka.

“Ja tu politiku mogu samo podržati. Mi kao Njemačka se možemo uključiti sa svojim tvrtkama u investicijsku djelatnost. Što su transparentinji uvjeti i gospodarski i poltički to je bolje za investicijsku klimu i to je bila jedna od glavnih točaka našeg razgovora o hrvatsko – njemačkim odnosima.

Komentiraj