SUMMIT G20 U HAMBURGU: Neredi na ulicama – sve oči uprte u Trumpa i Putina

Podijelite članak

vladimir putin, donald trump

U Hamburgu se održava dvodnevni summit G20, najjačih gospodarstava svijeta. Sastanak su i ovaj put obilježili prosvjedi, na kojima je bilo i ozlijeđenih. Jučer je u Hamburg stigao i američki predsjednik Donald Trump, koji se ondje odmah sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izvješće: Media servis

Glavne “zvijezde” sastanka na vrhu svakako su Trump i ruski predsjednik, Vladimir Putin, koji će se danas prvi puta sastati.

Summit 20 najvećih svjetskih gospodarstava uvijek prate i jaki prosvjedi, a tako je i ovaj put. U sukobima s antiglobalistima noćas u Hamburgu je ozlijeđeno 76 policajaca.

Ne zna se koliko je prosvjednika ozlijeđeno, no na ulicama njemačkog grada ih je oko 15 tisuća. Oni nasiliniji među njima na policiju su bacali boce, kamenje i petarde, a odgovor su bili vodeni topovi i suzavci. Zapaljeno je nekoliko automobila, a razbijeni su i mnogi izlozi trgovina.

Jutros je oko 20 tisuća policajaca već na ulicama Hamburga kako bi spriječili planove prosvjednika, koji uključuju sprječavanje šefovima država G20 ulazak u kongresni centar u kojem se summit odvija.

Još jučer su se u Hamburgu sastali Aangela Merkel i američki predsjednik. Njemačka nije baš sklona Inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, a malo je podataka o tome o čemu su Trump i Merkel razgovarali. Poznato je tek da su bili usredotočeni na pitanja oko kojih su podijeljeni čelnici G20, te o Sjevernoj Koreji, Bliskom istoku i Ukrajini.

Mnoge su oči i danas uperene u Hamburg, ne samo zbog G20, nego i zbog prvog sastanka američkog i predsjednika Rusije, Vladimira Putina, koji također ne gleda blagonaklono na osovinu Jadran-Baltik-Crno more.

Komentiraj