SUKOB PREDSJEDNICE I PREMIJERA: Hoće li se rasplamsati ili brzo ugasiti?

Podijelite članak

andrej plenković, kolinda grabar kitarović

Požar u Splitu zapalio je i odnose Pantovčaka i Banskih dvora. Vatrene strelice uputili su si predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković i samo potvrdili da u njihovom odnosu baš ne cvatu ruže.

Izvješće: Lan Ružičić (Media servis)

Dok je premijer Plenković u Splitu održavao krizni stožer i obilazio požarišta, predsjednica je iz Salzburga dijelila packe. Vojska je mogla ranije biti na terenu, poručila je. Ministar obrane Damir Krstičević naglo je reagirao i podnio ostavku. A ne, ne treba, odgovorila mu je ekspresno i sanirajući štetu napravila novu optuživši niže razine za propuste.

“Ne, nismo se čuli i meni nije poznato na temelju kojih je informacija predsjednica donijela ovakav zaključak. Ja ne znam odakle njoj takve informacije, to nju morate pitati”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Po dolasku u Split jučer poslijepodne predsjednica je ponovila da njezina izjava da vojska nije bila pozvana na vrijeme nije bila uperena protiv ministra Krstičevića, a ni oružanih snaga.”Pitala sam se zašto snage na terenu, snage vojske, nisu pozvane ranije. Dakle, procjena je na lokalnim razinama koja ide na DUZS i onda se poziva vojska koja u konačnici i jest pozvana”, objašnjavala je predsjednica što je mislila.

Predsjedničina paljba doista nije bila uperena protiv ministra Krstičevića i čak ju je iznenadilo što su njene riječi pogodile tu metu. Njoj je naime i dalje trn u oku šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, kojeg je već smjenjivala s mjesta šefa SOA-e.

Najnoviji sukob zakuhao je dodatno splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji se šefici države požalio na lošu koordinaciju na terenu, a potom je pred premijerom, ali i novinarima, reterirao. Ovo je prvi javni “fight” predsjednice i premijera, ali u njihovom odnosu već dulje vlada latentna napetost.

Bilo je razmimoilaženja u izboru veleposlanika, nisu na istoj liniji kad je u pitanju vanjska politika. Njemu je nit vodilja Bruxelles, njoj Washington. Ljutio se premijer i kad je predsjednica na Pantovčaku razgovarala sa strankama o saborskoj većini, a njoj je jučer navodno zasmetalo što su je ostavili u Salzburgu da čeka Vladin zrakoplov koji je prvo vozio premijera u Split, a tek onda otišao po nju.

“Budući da imamo samo jedan, da, ali sve je bilo koordinirano”, odgovorio je premijer Plenković na pitanje je li predsjednica čekala Vladin avion.

Može li ova iskra rasplamsati sukob Pantovčaka i Banskih dvora pitali smo analitičara Peru Maldinija.

“Ne bih rekao da je to početak loših odnosa, oni dolaze iz iste političke opcije i to je glavni razlog zašto sukobi, ako bi ih i bilo, ne bi izašli na svjetlo javnosti”, rekao je.

Za ovo što smo jučer vidjeli profesor Maldini kaže da nije sukob. “To nije sukob, to je jedan u nizu predsjedničinih komunikacijskih gafova gdje je ona vrlo lakonski došla i rekla nešto, a onda reterirala odmah nakon toga”, zaključio je profesor Maldini.

Komentiraj