STIGAO JE TOPLINSKI VAL: Pasje vrućine – velike opasnosti po zdravlje ljudi

Podijelite članak

LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Zbog toplinskog udara ne izlaziti između 10 i 17 sati, piti dovoljno tekućine

U većini Hrvatske početak je toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, pa ako možete, prilagodite svoje aktivnosti i izbjegavajte dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab, samo povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutro toplo, a najviša dnevna temperatura oko 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno sunčano i vruće, uz jutarnju uglavnom između 19 i 22 °C te najvišu dnevnu oko 32 °C.

U gorju i u unutrašnjosti Istre jutarnja temperatura bit će niža od 20 °C, dok će jutro uz more biti toplo, ponegdje i vrlo toplo. Danju će prevladavati sunčano, uz najvišu temperaturu u gorju između 28 i 30 °C, na Jadranu oko 33 °C. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni i zapadni, prema otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar.

 

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće. Ujutro će puhati burin, danju vjetar s mora, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 20 i 25 °C, najviša dnevna uglavnom između 33 i 35 °C, a osvježenje se može potražiti u malo do umjereno valovitom moru čija je temperatura između 22 i 25 °C.

Na jugu sunčano i vruće uz vjetar dnevne cirkulacije – ujutro burin, danju maestral. Najviša dnevna temperatura uglavnom 33 ili 34 °C, a temperatura mora 24 ili 25 °C.

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na istoku zemlje, a u srijedu je vjerojatnost za njih povećana mjestimice i na zapadu i sjeverozapadu.I na Jadranu u nastavku tjedna većinom suho, sunčano i vruće, a i noći će nerijetko biti vrlo tople. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u srijedu, uglavnom u Istri. Vjetar uglavnom slab, u noći i ujutro burin, danju maestral, javlja HRT.

Komentiraj