SOMK POZIVA NA PROSVJED: Pravo na rad bez straha – stop mobingu na radnom mjestu!

Podijelite članak

somk, prosvjed

SOMK – Sindikat obrazovanja, medija i kulture, organizira prosvjed u četvrtak, 11. svibnja 2017. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u 18 sati pod nazivom “Pravo na rad bez straha- Stop mobingu na radnom mjestu.

Na prosvjedu se zahtijeva pravo na rad bez straha, dostojanstveno radno okruženje, ali i smjenu ravnateljice Dječjeg vrtića Remetinec.

Naime, zbog učestalih pritužbi djelatnika u Dječjem vrtiću Remetinec u Zagrebu, u kojima upozoravaju na različite vrste nezakonitih postupaka ravnateljice, SOMK je tražio u nekoliko navrata  sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, te pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem.

A cijela je situacija kulminirala davanjem otkaza ugovora o radu Sanji Vdović („skrivljenim ponašanjem“), koja je radila na poslovima psihologinje vrtića.

Otkaz je došao kao nastavak na niz pritužbi na koje je javnosti skretana pozornost.

Takve pojave i pritužbe radnika postale su učestale, posebno članica SOMK-a, u kojima upozoravaju na različite vrste nezakonitih postupaka ravnateljice – od  usmenog ili pisanog prozivanja  za  kršenje radnih obveza, prijetnje otkazima ugovora o radu, vrstama zastrašivanja i pozivanja na razgovore “u četiri oka”, gdje se pritom naglašavalo kako se “taj razgovor nije ni dogodio”, ili “sve je to poslovna tajna”,  što se ničim ne može opravdati.

Posebno je vršen pritisak, moglo bi se reći poseban atak, na članove ovoga sindikata, sindikalnu povjerenicu i zamjenicu.

Dolaskom ravnateljice Merice Matijević 2008. godine u ovaj vrtić situacija za radnike postaje nepodnošljiva. Prije dolaska u ovaj vrtić, gospođa Matijević je radila u dječjem vrtiću u Kninu, gdje se prema radnicima također nekorektno ponašala, kažu u SOMK-u. Prijetila je i vrijeđala, znači provodila potupno isti obrazac ponašanja. Jedna radnica ju je i prijavila i završila na sudu.

U ožujku 2017. godine SOMK je otvorio mobingfon na koji su zaposleni u vrtićima mogli prijavljivati neprimjerene postupke ravnateljica.

Iz SOMK-a kažu kako su zaprimili čak 119 prijava. Većina djelatnika i drugih osoba dolazila su u ured, neki se javljali na telefon, pisali e-mail poruke.

Zaprimljene su prijave u kojima su ispričane pojedinosti različitih oblika pritisaka, zastrašivanja, vrijeđanja i prijetnji.

Naravno da takve pojave nisu dopustive niti u jednoj radnoj sredini, a ponajmanje u odgojno-obrazovnoj ustanovi poput vrtića, koji trebaju biti oaza humanog i pozitivnog ozračja a ne zatvor.

Tako su prijavljeni:

DV REMETINEC – 30 slučajeva (prijave podnijeli roditelji, odgajatelji, pomoćno-tehničko osoblje)

DV MILAN SACKS – 20 slučajeva (odgajatelji – pomoćno tehničko osoblje)

DV SOPOT – 15 (odgajatelji, roditelji, pomoćno tehničko osoblje)

ENTENTINI  – 12 (odgajatelji, roditelji, pomoćno – tehničko osoblje)

BUKOVAC – 10  (odgajatelji, roditelji )

JABUKA – 10  (odgajatelji)

DV POLETARAC-  5 (odgajatelji)

RAZLIČITI PRIVATNI VRTIĆI – 10  (odgajatelji )

DV TREŠNJEVKA – 2 (odgajatelji)

DV ŠUMSKA JAGODA – 5 (odgajatelji, pomoćno – tehničko osoblje)

 

Komentiraj