SOCIJALDEMOKRAT NA ČELU EU PARLAMENTA: Talijan David-Maria Sassoli novi je predsjednik

Podijelite članak

Talijanski socijaldemokrat David-Maria Sassoli novi je predsjednik Europskog parlamenta. Odlučilo je tako 345 zastupnika čime je u drugom krugu dobio apsolutnu većinu.

Izvor: Media servis

Obećao je da će biti otvoren i izravan predsjednik koji će poštovati zastupnike, a među ciljevima je istaknuo izmjenu Dublinskog sporazuma o migracijama.

U prvom krugu nedostajalo mu je tek nekoliko glasova, no u drugom je Sassoli osvojio apsolutnu većinu i postao novi predsjednik EP-a. Sunarodnjak i dosadašnji predsjednik EP-a pučanin Antonio Tajani pozvao ga je da preuzme njegovo mjesto, a novoizabrani predsjednik uputio poručio:

“Zastupnik Sassoli jest novi predsjednik EP, na čemu mu čestitam i želim mu sve najbolje za njegov mandat”.”Shvatit ćete svi kako se osjećam ovog trenutka kada preuzimam predsjedanje EP-om, a izabrali ste me vi da predstavljam instituciju koja ima vise od bilo koje druge institucije izravnu sponu s građanima, koja ima obvezu da ih predstavlja i isto tako brani.”

U govoru je istaknuo da Europu treba osnažiti, politika treba nadići nacionalne podjele, a obećao je da će EP još vise otvoriti prema građanima. Ipak, poseban naglasak je stavio na migracije i izmjenu Dublinskog sporazuma.

“Vijeće ima moralnu obavezu o tome raspravljati, zbog našeg neuspjeha oko migracija. Trebamo europu spremnu da se nosi s s njima i važno je da se moć Europe transferira, da se sporazum izmijeni i da članice vise surađuju” Od ostalih kandidata Ska Keller je osvojila 119, Sira Rego 43, a Jan Zahradil 160 glasova zastupnika. Nakon 2,5 godine, Sassolijevu funckiju preuzet će na isto toliko kandidat iz redova pučana, no još nije poznat tko.

Na pitanje je li tu u igri Manfred Weber, HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler je rekao:

“Danas smo izabrali predsjednika EP-a, a što će biti za dvije i pol godine vrlo je teško za pretpostaviti”.

Podsjetimo i da je jučer Europsko vijeće predložilo nove čelnike europskih institucija, među kojima je Ursula von der Layen kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije. Ipak, treba potvrdu Europskog parlamenta.

A hoće li je dobiti, Ressler kaže: ”Vjerujem da hoće. O tome će se odlučivati na plenarnoj sjednici za dva tjedna. Kandidatkinja EPP-a može računati na podršku”.

Tu su još i Charles Michel kao predsjednik Euopskog vijeća, Christine Legarde kao šefica Europske središnje banke i Josep Borell kao visoki povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost. Na pitanje smatra li predloženi model čelnika institucija dobrim, budući da je su upravo socijaldemokrati izgubili spitzenkandidata Timmermansa, Sassoli je odgovorio:

“Mislim da je jučerašnji dogovor pokazao da Europski parlament ima svoje neovisno mišljenje. Siguran sam da ćemo kvalitetno raspravljati o kandidatkinji i ja ću biti ključ da to osiguram”. Ja nisam čovjek Europskog vijeća, nego Europskog parlamenta, zaključio je Sassoli.

Komentiraj