SLAVEN LETICA: Svaki razumni politički „promatrač“ mora zaključiti – Živi zid živi, SDP umire!

Podijelite članak

bernardić, sinčić

Naš poznati politički analitičar, sociolog i kolumnist, sveučilišni profesor Slaven Letica iz svog je kuta vidio dva događaja – onaj gdje su SDP-ovci u velikom broju pohodili grob Ivice Račana i prvi stranački kongres Živog zida.

U svojoj objavi na Facebooku Slaven Letica piše:

Smrt i život – SDP i Živi zid

Ima nečeg apsurdnog, dubinski ironijskog i paradoksalnog u činjenici što su se baš danas, 29. travnja 2018., na obljetnica smrti utemeljitelja post-komunističkog i post-jugoslavenskog SDP-a Ivice Račana zbila dva obreda koji nam mnogo toga – na simboličkoj i suštinskoj razini – mogu dati naslutiti.

Prvi „smrtoslavni“ obred: hodočašće SDP-ovaca na Mirogoj

Gotovo svi mediji objavili su vijest, kratke priče, fotografije i video zapise o tome da su članovi Predsjedništva SDP-a predvođeni predsjednikom stranke Davorom Bernardićem bili na hodočašću u spomen i posmrtnu slavu Ivice Račana. Brojni saborski zastupnici, izaslanici županijskih organizacija SDP-a i brojni štovatelji utemeljitelja te stranke hodočastili su od mrtvačnice na Mirogoju do Račanova groba na kojem su položili vijenac (Davor Bernardić) i cvijeće.

Drugi životni obred: Prvi kongres Živog zida u Lisinskom

Mediji su znatno veću pažnju poklonili drugom obredu: prvom kongresu donedavno „protestne stranke“ Živoga zida koji je održan u „Lisinskom“, na kojem se okupilo gotovo 2.000 članova i simpatizera te stranke u usponu.
Kongresno okupljanje živo-zidaša u dvorani u kojoj je 24. i 25. veljače 1990. održan Prvi opći sabor HDZ-a ima veliku promidžbenu i simboličku važnost, posebice jer se – možda i namjerno – održao na obljetnicu Račanove smrti.

Naime, dok je obred SDP-a bio u znaku „plesa smrti“, obred Živoga zida bio je simbolički u znaku slave političke vitalnosti, rasta i života: stvaranje vlade u sjeni, imenovanje njenog potencijalnog predsjednika Ivana Velibora Sinčića, iznošenje programa novih javnih politika itd.

Svaki razumni politički „promatrač“ mora zaključiti: Živi zid živi, SDP umire!

Komentiraj