ŠIRI SE BOLEST ZAPADNOG NILA: U Hrvatskoj preminuo muškarac, deset novooboljelih

Podijelite članak

hodnik, bolnica

U Hrvatskoj je zabilježen prvi smrtni slučaj od bolesti zapadnog Nila, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj je u ovoj godini virusom ove bolesti zaraženo 26 osoba. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sve osobe zaražene su na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske. Što se tiče Europe, do 30. kolovoza zabilježeno je 710 slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila, a najveći broj zaraženih je u Italiji, Srbiji i Grčkoj.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula. Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.). Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju.

Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama. Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti”, stoji u priopćenju.

Komentiraj