SINIŠA VARGA: Treba omogućiti veću dostupnost kanabisa oboljelima – evo kako

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Dr. Ognjen Brborović sa Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, sudjelovao je u razgovoru “za i protiv marihuane u medicinske svrhe” na Aljazeera Balkans, na što je reagirao i bivši ministar Siniša Varga.

Ovo je njegova objava na Facebooku:

Na ovo dolje sto je Ognjen napisao, ja bi samo dodao da i najdulje putovanje počinje prvim korakom.

Dostupnost lijekova treba razmatrati kroz nekoliko osi; kroz legalno/medicinsku dostupnost, kroz raspoloživost (fizička dostupnost) u apotekama, kroz osiguranu kvalitetu te na kraju kroz financijsku dostupnost.

Trenutna cijena preparata od kanabisa u apotekama iznosi i više tisuća kuna mjesečno (najmanje pakiranje košta oko 1.000,00kn) te se može jednostavno zaključiti da je većini građana liječenje kanabisom i dalje (financijski) nedostupno u Hrvatskoj.

Neminovno je da će trebati unaprijediti sustav i omogućiti veću dostupnost kanabisa oboljelima. Postoji nekoliko načina kako osigurati veću financijsku dostupnost:
a) pronaći način da uvezeni proizvod bude jeftiniji,
b) osigurati vlastitu proizvodnju,
c) uključiti kanabis na listu lijekova koje plaća HZZO ili
d) omogućiti oboljelima da sami uzgajaju kanabis i proizvode pripravke.

Bez obzira koji će od nabrojanih mehanizama država izabrati odluka neće biti jednostavna a provedba bi mogla biti još teža.

ISTRAŽIVANJE POKAZUJE: Porasla konzumacija kanabisa u Hrvatskoj – čitajte OVDJE.

Komentiraj