ŠIMIĆ ZA GRADONAČELNIKA: Politika HDZ-a i SDP-a pretvorila je Makarsku u najjeftiniju destinaciju

Podijelite članak

ivan šimić, naslovna

Ivan Šimić (50), Makaranin, koji je diplomirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, autor nekoliko stručnih radova u šumarstvu i veliki zaljubljenik u sport, kandidat je Živog zida za makarskog gradonačelnika.

Šimić i njegova supruga Darinka imaju četvero djece, a on je posebnu pozornost na sebe svratio osvajanjem nagrada za patente na državnim natjecanjima.

Posebno je ponosan na Zlatnu Arku za Vjetrosolanu i Srebrnu Arku za Akomulacijsko pojilište s elementima protupožarne zaštite. Dobitnik je i Zlatne kune i nagrade Izvorno Hrvatsko za projekt Vjetrosolane.

Sa Šimićem razgovaramo o predstojećim izborima, o suparnicima za mjesto gradonačelnika, kao i o tome kako vidi sadašnjost i budućnost svoga grada.

Kako je došlo do toga da se kao kandidat Živog zida upustite u bitku za gradonačelnika Makarske?

U aktualnom sazivu Gradskog vijeća sam nezavisni vijećnik na listi Agende Mladih tako da sam institucionalno, ali živeći cijeli život u Makarskoj i realno upoznat s problemima naše sredine. U Makarskoj se na vrlo jasnim plastičnim primjerima vidi kako se globalna politika preslikava na malu sredinu. Naime, na mjestima gdje se u Makarskoj nekada odvijala proizvodnja niču trgovački centri, urušava se godinama infrastruktura Grada, mladi iseljavaju ne vidjevši nikakvu budućnost u ovoj sredini. Turizam, kao temeljna gospodarska grana je ugrožen prekomjernom gradnjom koju ne prati infrastruktura zbog čega smo postali jedna od najjeftinijih destinacija. Institucije, bilo gospodarske, kulturne ili sportske su na najnižim granama ili su gotovo ukinute. Zbog potpunog odsustva perspektive mladi iseljavaju i to obično izvrsni učenici i studenti. Makarska u javnosti ostavlja dojam bogate sredine, međutim njena sudbina je vrlo slična sa „slučajem Slavonije“ zbog čega danas u Makarskoj imate vrlo malo obitelji koji žive u tri generacije. Papa Ivan Pavao II nas je upozoravao na potrebu i dužnost bavljenja politikom zbog čega  se i angažiram politički, a odgovor zbog čega se priključujem upravo Živom zidu je vrlo jednostavan. Živi zid je jedina stranka koja je u ovim turbulentnim političkim vremenima stala u obranu suvereniteta hrvatske države i hrvatskog naroda. Isto kao što sam 1989. pristupio osnivanju HDZ-a vidjevši u tom pokretu jedinu snagu koja brani narod i čovjeka,  tako danas vidim i Živi zid. Želja mi je bila  da svojim primjerom potaknem slobodne i stručne ljude da ovoj ideji suverenosti koju zastupa Živi zid damo i snagu našega intelekta. Sudbina me tako dovela do kandidature za gradonačelnika sa ciljem programa – suvereni građani do suverene Domovine.ivan šimić

Već je mnogo kandidata. Govori se o HDZ-ovom Juri Brkanu, pa SDP-ovom Tončiju Biliću, HSLS će kažu ponuditi novinarku Hloverku Novak Srzić, a spominje se i ime Marka Raosa, ujaka premijera Plenkovića, koji bi mogao biti nezavisni kandidat, kao i dr. sc. Siniša Srzić, bivši makarski gradonačelnik. Kako kraj njih ocjenjujete svoje šanse?

Prvo da pojasnimo, ja zapravo još nisam kandidat, kao što nisu kandidati ni navedene osobe koje ste naveli. Naime, zakonodavac je propisao da se kandidatom postaje tek skupljanjem dovoljnog broja potpisa. Tako kada se objave i službeno imena kandidata mogu govoriti i o izgledima pojedinih kandidata. Međutim, sasvim je jasno da korporacijske stranke HDZ i SDP kreiraju listu kandidata koji u suštini ne mijenjaju ništa. Ova ciklička koalicija je na vlasti u Gradu više od dvadeset godina  predstavlja korporacijsku politiku koja dokazano male sredine gura u propast. Ukoliko do građana Makarske dopru ova saznanja, naši izgledi su tim veći. Zbog toga ću u svakom dijelu naše kampanje naglašavati suverenost kao temelj politike od pojedinca do zajednice.

Kako ocjenjujete moguću kandidaturu Hloverke Novak Srzić, čiji je otac i bio gradonačelnik Makarske?

Gospođa Novak-Srzić ne živi u Makarskoj više od četrdeset godina i mišljenja sam da je slabo upoznata s problematikom ljudi i zajednice. Koji su razlozi najave ove kandidature neka prosude građani, međutim osobno bih joj preporučio da ne ulazi u ovaj projekt i zbog pijeteta prema pokojnom ocu gospodinu Anti Novaku. Inače sam s njenim ocem,  pokojnim Antom Novakom imao uspješnu suradnju na izgradnji makarskog groblja kojega sam projektirao i uvijek sam mu zahvalan što mi je povjerio ovaj projektni zadatak. Koliko smo u tome bili uspješni neka prosude građani.

Što zamjerate sadašnjem SDP-ovom gradonačelniku?

Ako iz oporbe preuzmete vodeće mjesto u Gradu onda se podrazumijeva da imate rješenja koja ćete u četiri godine realizirati. Vidljivo je nakon ove četiri godine mandata da nije ništa, ali baš ništa napravljeno ! Sitne komunalne obaveze u primjeru uređenja nogostupa ili asfaltiranja neke sporedne ulice se proglašava projektom što je ironija. S druge strane sportske udruge i razni oblici druženja mladih gotovo da i ne postoje. U Makarskoj se manje od 5 posto mladih bavi sportom, a udruge iz kulture ni po čemu nisu na onoj razini koja je potrebna Makarskoj. Grad Makarska sa sadašnjim i s prethodnim gradonačelnikom nije izgradila nikakav oblik zaštite domaćih cehova, od trgovaca, ugostitelja, proizvođača , manufakture i dr. Promet u gradu se odvija po projekciji iz sredine prošlog stoljeća kada je Makarska imala tri puta manje kapacitete. Također niti u najavi se kroz ove četiri godine ne spominje bolnica, kino, koncertna dvorana. Mjere prema poduzetništvu su bile  negativne što je vidljivo i kroz proračunske stavke, a rješavanju većih problema kao što je komunalni otpad, bolnica i dr. nije se ni pristupilo zbog introvertne politike koju je Grad vodio u ove četiri godine.

Koje su vaše prednosti u odnosu na druge kandidate?

Suverenost je osnovna vodilja moga političkog života i nju želim ponuditi biračima. Suverenost svake osobe znači da promišlja o svojim interesima i da se za njih izbori što je zapravo čista matematika. Vidimo da su u Makarskoj na vlasti korporacijske politike koji su Makarsku pretvorili u najjeftiniju destinaciju. To je vidljivo na svakom koraku, trpe ugostitelji, iznajmljivači, trgovci, proizvođači, manufaktura i dr. Želja mi je da me birači prepoznaju u suprotnosti svega negativnoga što donosi korporacijska politika HDZ-a i SDP-a u Gradu. Za ovakvu političku poziciju jamčim svojom osobom i političkim stavovima Živoga zida.

Što je ono najvažnije što gradu nedostaje i mislite da treba hitno riješiti u Makarskoj?

Ono što se može odmah i bez odlaganja napraviti je odnos prema mladima i prema poduzetnicima. Mladima kroz njihove udruge, posebno sportske moramo pružiti punu kvalitetu razvoja, a domaćim poduzetnicima svih smjerova, kroz aktivne mjere osigurati zaštitu i konkurentnost na tržištu. Također se sa vrlo malim intervencijama može preoblikovati promet u Gradu koji je nepodnošljiv i neracionalan, posebno u ljetnim mjesecima. Od kapitalnih objekata Makarskoj nedostaje bolnica, koncertna dvorana, kino, garažna mjesta.

Koje su to glavne karakteristike vašeg plana za promjenama u Makarskoj?

Mi smo označili osnovne probleme koje Makarsku guše, a to je urušena infrastruktura kako društvena tako i materijalna. Imamo hrabrosti rješavati i otklanjati probleme s kojima se suočavaju naši građani, a uvelike nam u tome olakšava činjenica da nismo opterećeni utjecajima izvana što nam ostavlja prostor u zaštiti svega onoga što je domaće.šimić, makarska

Mislite li da imate ekipu s kojom biste mogli voditi grad?

Grad vodi politika i struka, odnosno izabrana politička tijela i službenici u gradskim strukturama. Što se tiče naše političke opcije imamo vrlo kvalitetne ljude koji slijede ove ideje, ali smo svjesni potrebe suradnje sa svima u Gradu od izabranih do neizabranih i samozatajnih. Makarska ima izuzetnih pojedinaca koje javnost tek treba otkriti i s kojima treba surađivati. Gradska uprava je poprilično devastirana u mjerodavnosti zbog prevelikog utjecaja politike na njen rad. Namjera nam je vratiti službenicima mjerodavnost i iskoristiti njihov intelektualni i stručni potencijal. Jedna od aktivnih mjera koje želimo realizirati je da Gradsko vijeće postane u stvarnosti vijeće građana sa puno otvorenijim i dinamičnijim radom.

Ima li Makarska dovoljno sredstava za ostvarenje vaših planova ako postanete gradonačelnik?

Makarska  predstavlja središte jedne mikroregije koja je u bližoj prošlosti predstavljala  makarsko primorje ili u daljoj tkz makarski kotar. Zbog toga je Makarska je još uvijek vrlo potentna sredina koja nažalost rasipa svoja sredstva na nepotrebne stvari Mnogi od projekata zahtijevaju suradnju sa susjednim općinama i gradovima koja u stvarnosti postoji i danas ali nije dovoljno iskorištena. Određene projekte Makarska može iznijeti sama, a  određene ćemo realizirati u suradnji s našim susjedima.

Kako ocjenjujete trenutnu turističku snagu Makarske i koje pomake bi po vama valjalo učiniti?

Makarska još uvijek ima potencijal koji nažalost ide u krivom smjeru ! Ovaj turizam je turizam bez smisla koji prave investitore vodi kroz agoniju u pakao propasti. Primjera radi možemo napraviti i retro usporedbu ako bi sadašnji vozni park kojim raspolaže naše društvo vozili na infrastrukturi od prije pedeset godina naravno da bi brzina prijevoza bila jadna bez obzira na kvalitetu vozila. Tako isto koliko god domaći ugostitelji  u smještaju, prehrani ili drugim oblicima bili revni , vrijedni i izvrsni od toga neće imati ništa jer je infrastruktura nikakva. Zbog toga Grad mora prije svega pristupiti razvoju i izgradnji infrastrukture kako bi turizam dobio svoj smisao.

Što mislite o regionalizaciji Hrvatske?

Regionalizacija Hrvatske nije samo temeljna osnova suverenosti već je ona i dio  našeg antropološkog naslijeđe čemu svjedoči rađanje srednjevjekovne državnosti upravo od Histra, Liburna, Delmata, Japoda, Ardiejaca i dr. Zbog toga je sadašnji pristup središnje vlasti prema svojim krajevima upravo u suprotnosti same ideje hrvatstva.

Recite kako biste sebe opisali kao čovjeka?

Ljubitelj sam istine i izvrsnosti, a temeljno načelo mi je ljubav !

 

 

 

 

Komentiraj