SANDRA ŠVALJEK: Radit ćemo na istinskom uključenju osoba s invaliditetom

Podijelite članak

švaljek, ravlić

Nema straha da ćete promjenom vlasti biti zakinuti, poručila je osobama s invaliditetom kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek.

Izvješće: Kristina Bokanić

Rekla je to Švaljek predstavljajući dio svog izbornog programa usmjeren upravo na osobe s invaliditetom. “Nema straha da će se sa promjenom vlasti da će osobama s invaliditetom biti uskraćena bilo koja postojeća mjera koju provodi Grad Zagreb.

”Grad koji se diči da je mjesto jednakih mogućnosti, daleko je od toga kada su u pitanju osobe s invaliditetom, kazala je Božica Ravlić, članica stručnog tima Sandre Švaljek, koja je već 16 godina u invalidskim kolicima. Jedan od gorućih problema je, dodaje Ravlić, mobilnost osoba s invaliditetom. Pita se – za što idu sva ta silna sredstva iz proračuna?

“Osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu osjećaju se izdane i od svojih udruga i od grada. Preveliki broj njih živi zatvoreno u svojim kućama. A svi pričamo o integraciji i jednakim mogućnostima.”

Niskopodni tramvaji nisu prilagođeni za nas, a onaj tko ima elektrokolica niti ne može ući u tramvaj, požalila se Ravlić. Osobi s invaliditetom gotovo je nemoguće prijeći sa sjeverne strane Novog Zagreba na njegov južni dio, jer većina pothodnika nema rampu za invalide. A oni koji imaju, te rampe uglavnom su pokvarene, kaže Ravlić. Dodaje da diskirminacija prema osobama s invaliditetom nažalost kreće već od vrtića…

“Gdje djeca nemaju mogućnost integrirati se, niti imaju mogućnost upisa u osnovne i srednje škole, jer postoje arhitektonske barijere. Dok se ne postave preduvjeti za mobilnost mi ne možemo izaći iz kuće, jednostavno smo izgubljeni i osjećamo se sami,” kazala je Ravlić.

Švaljek na tom tragu nudi rješenje…

“Djeca s poteškoćama u razvoju danas se teško upisuju u vrtiće, njihovi roditelji mahom zbog toga ostaju doma. Zbog toga u vrtićima treba zaposliti dodatne osobe, kako bi djeca s poteškoćama u razvoju imala potrebnu skrb i njegu.”

Zagreb ima oko 116 kilometara tramvajske pruge. Svega 6 stajališta prilagođeno je za osobe s invaliditetom, ističe Švaljek

“Sad je nabavljeno 60 dodatnih niskopodnih tramvaja, koji ne služe osnovnoj svrsi s pozicije osoba s invaliditetom, koja s kolicima ne može ući u takav tramvaj.”

Radi se prigodničarski ususret izborima, što se, dodaje Švaljek, osjeti i na gradskom proračunu…

“Kad se naknadno razmišlja o pristupačnosti, to povećava troškove za čak 20 posto. Da se razmišljalo unaprijed, što u Zagrebu nije slučaj, troškovi investicija povećali bi se za tek 1 posto. Odnosno 20 puta manje. Naime, danas nabavljene niskopodne tramvaje treba prilagođavati osobama s invaliditeom. To su dodatni novci na prilagodbu, a to nije dobra politika.”

Švaljek je istaknula da će, dođe li na trenutačno Bandićevu poziciju, unapređivati položaj osoba s invaliditetom – od mobilnosti, odgoja do zapošljavanja. Također je istaknula da povećanje pristupačnosti za građane istovremeno znači i povećanje pristupačnosti za turiste s invaliditetom, čime bi Zagreb ojačao svoje turističke potencijale te novim imdžem postao privlačnija destinacija za osobe s invaliditetom.

Komentiraj