RENATO PETEK: Zašto je skrivena javna rasprava o Kompostani na Jakuševcu

Podijelite članak

Transparentnost se u Zagrebu piše najsitnijim slovima – tvrdi gradski zastupnik Renato Petek kada je riječ o javnoj raspravi oko Kompostane na Jakuševcu, za koju kaže kako se vodi ispod radara.

Na Facebooku Petek piše:

Ne dozvolite gradskim vlastima da javnu raspravu oko Kompostane na Jakuševcu provedu bez znanja i utjecaja zainteresiranih građana! Pratite, sudjelujte, sad je vrijeme kad možete djelovati vezano uz rad Kompostane na Jakuševcu!

Do 10. travnja možete predati svoje primjedbe tijekom javne rasprave oko izdavanje okolišne dozvole za Kompostanu na Jakuševcu koja građanima istočnog dijela Novog Zagreba zadaje povremene probleme sa smradom. Isti nastaje prilikom aerobne razgradnje biorazgradivog otpada na otvorenom. Naime, postupak se odvija u rokovima od dva do četiri mjeseca, ovisno o vrstama biootpada.

Sutra, u utorak 19. ožujka će se od 18 sati u MO Zapruđe održati i jedino javno izlaganje na tu temu.

Posjetio sam prvog dana javne rasprave prostorije MO Jakuševec gdje se prema rasporedu u dokumentu u privitku, možete upoznati sa svim uz ishođenje dozvole vezanim dokumentima. Nažalost, prvi dan nije došao nitko od gradana!

Također, više od 220 stranica dokumenata nije moguće proučiti na licu mjesta, a na stranicama Ministarstva zaštite okoliša se u PDF formatu nalazi samo sažetak dokumentacije, nedostaje dokument na 200 stranica. Niti na stranicama Grada Zagreba nema potpunih informacija. Na internetskoj stranici o javnim raspravama niti nema informacije o dozvoli za kompostanu Jakuševec, već se obavijest, i to bez dokumentacije, nalazi na podstranici eko Zagreb, ali niti tamo nije ni na koji način istaknuta te je također bez vezanih dokumenata.

Dakle, oni javnu raspravu provode ispod radara i pažnje medija te građana i cjelokupne javnosti. Zašto? Možda saznamo kad netko pročita sve dokumentaciju u prostorima kako su odredili u obavijesti www.mzoe.hr.

Potrudila se dokumentaciju poskenirati vrijedna Mirela Mikic Muha, vijećnica iz GČ Zagreb istok, pa se može naći na http://bit.ly/2XZPKLv, nakon što joj je MZOE odbilo dostaviti istu.
Ekovjesnik Eko-zona Zelena akcija / FoE Croatia Krizni eko stožer Zagreb

Komentiraj