REKAPITULACIJA: Agrokor od afera, ostavki i nagodbe pa do knjige svih knjiga

Podijelite članak

agrokor, cibona

Gospodarska scena u 2018. bila je u znaku Agrokora. Afera za aferom, ostavke glavnih aktera i na koncu postizanje i potvrđivanje nagodbe. Sljedeći korak je implementacija, a cijeli proces potrudila se u svojoj knjizi objasniti bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić. Doduše, trud se nije isplatio.

Piše: Andrea Barać (Media servis)

Iako je predstavljen kao veliki stručnjak koji će iznijeti proces postizanja nagodbe i restrukturiranja Agrokora do kraja, izvanredni povjerenik Ante Ramljak u veljači je postao bivši. Glave su ga stajale milijunske plaće savjetnika. Na njegovo mjesto došao je Fabris Peruško i, ovaj put, zamjenica Irena Weber. A onda je isplivala afera Hotmail, koja će također završiti ostavkom glavnog aktera. No idemo redom. Riječ je o tajnoj prepisci tzv. skupine Borg koja je radila na Lex Agrokoru i namještala ga kako bi članovi ostvarili profit. “Ništa ne znam”, mantra je koju je ponavljao premijer Plenković.

“Budim se svaki dan miran, idem spavati miran, ja nemam nikakav problem. Želim da nadležne institucije rasvijetle baš sve. Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ, trpi štetu ili odgovara zbog takvih situacija”, naglasio je Plenković.

Dok je oporba sve glasnije zazivala prijevremene izbore i smjenu Martine Dalić, premijer i predsjednica Grabar-Kitarović pozvali su “borgovce” da iz svojih džepova vrate milijunske savjetničke plaće.

“Na upit novinara ne bi li oni time priznali krivnju, predsjednica odgovara: “Ne, ne držim da bi time priznali krivnju, kao što sam rekla čast je bitnija od novaca.”

Do prijevremenih izbora nije došlo, no ministrica gospodarstva podnijela je ostavku.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

“U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja ispala teret i uteg premijeru, HDZ-u i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti”, rekla je Martina Dalić.

Na mjesto ministra gospodarstva došao je Darko Horvat. Svima je na pameti bilo samo – postizanje nagodbe. Većina vjerovnika je popustila pa je u lipnju nagodba i postignuta. Nakon najvećeg ročišta u povijesti Hrvatske, nakon mjesec dana nagodba je i izglasana. Kao što se i očekivalo, premijer je pokupio većinu zasluga.

‘‘Ovo je prigoda da se podsjetimo da smo kao Vlada u izvanrednim okolnostima djelovali na učinkovit kvalitetan i sada se to potvrđuje uspješan način‘‘, rekao je premijer.

Nagodba je prošla i zadnju instanciju, potvrdu Visokog trgovačkog suda.

“Sretni smo da je nagodba postala pravomoćna je rsada možemo ući u sljedeću fazu samog procesa, a to je početak implementacije”, istaknula je Weber.

Samo nekoliko dana poslije, Martina Dalić predstavila je svoju knjigu “Agrokor: slom ortačkog kapitalizma”, uz pljesak političke i financijske elite zemlje.

“Nije postojala nikakva tajna skupina Borg, nije postojala nikakva urota, još manje urotnici i nije bilo korupcije. Za potpun uspjeh potreban je najvažniji sastojak – politička hrabrost i politička volja koju je u ovaj proces donio predsjednik Vlade”, rekla je Dalić.

No nikakve nove informacije u knjizi nismo dobili. I dok se još čeka rasplet afere Hotmail, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da su Dalić i Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti.

“Još jednom ću ponoviti za javnost: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije se bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen”, rekao je Plenković.

Oporba se ponovno bavi Marićevom ostavkom, a Marić osporavanjem odluke Povjerenstva.

Komentiraj