REAKCIJE NA KRITIKU PREDSJEDNICE: Svi su u Vladi uvjereni da dobro rade

Podijelite članak
Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH

Nakon što je predsjednica iz Krapine, gdje je ponovno izmjestila svoj ured, kritizirala Vladu, oglasio se sa sjednice i sam premijer Andrej Plenković.

Piše: Andrej Štrkalj (Media servis)

Predsjednica je rekla, podsjetimo, da građani moraju osjetiti bolje ekonomske pokazatelje na svojim računima te da država mora donijeti novi Ovršni zakon, kao i povećati radna mjesta.

Makroekonomski pokazatelji su jako dobri i imaju efekt na građane, to moramo više naglašavati u našim nastupima, poručio je premijer Andrej Plenković s Vlade.

“Ima li od makro do mikro efekta – ima i to treba vrlo jasno reći. To se osjetilo i tijekom prosinca u adventsko vrijeme kad je povećana potrošnja. Time su ljudi pokazali da su mnogi naši sugrađani imali i veće plaće”, istaknuo je Plenković.

Premijer je naglasio i da je nezaposlenost rekordno niska, da stopa zaposlenosti raste, te da je Vlada nastavila s poreznim rasterećenjem, sve su to mjere koje će građani osjetiti, poručio je Plenković.

Kritike predsjednice komentirale su se i prije sjednice Vlade.

“Sve te brojke, bilo da govorimo o BDP-u, javnom dugu ili nekim drugima, naravno da se trebaju osjetiti na standardu građana. Ponovit ću, prošle godine imamo porast prosječne bruto plaće za 4 posto, a kad dodate tome efekte porezne reforme, dakle snižavanje poreznog tereta države prema građanima, imate porast neto plaća od 5 i pol posto. To su možda najjasniji pokazatelji da su te mjere Vlade doprle i do samih građana. Naravno da ne mislimo da na tome treba stati”, rekao je Marić.

Na komentar predsjednice osvrnuli su se i ministri Milan Kujundžić i Lovro Kušćević. “Lijepo je da predsjednica brine o građanima”, rekao je Kujundžić dodavši da nju treba pitati je li u kampanji.

“Nisam čuo za te kritike ali vjerujem da Vlada dobro radi i da je standard naših građana iz dana u dan sve bolji i bolji. Zaista nisam te kritike pročitao niti čuo pa ne mogu reći. Posao predsjednika je da kontrolira, da daje sugestije, tako da ne vidim nikakvo zlo. Ja se nadam da nije predkampanja, još je rano za predizbornu kampanju”, komentirao je Kuščević.

“Mislim da je plaća dosta porasla u prošloj godini, i svi smo dobili veće plaće. 5 posto je veća plaća. I građani će to osjetiti, i mi moramo raditi da oni to osjete”, rekao je potpredsjednik Vlade HNS -ov Predrag Štromar.

Šef MOST-a Božo Petrov poručio je predsjednici Grabar Kitarović da prijeđe s riječi na djela. Ističe kako treba upozoravati na sve što je loše u zemlji, ali da ne treba biti licemjeran, nego početi raditi.

“Evo ja njih pozivam, ne samo Vladu nego i predsjednicu, sve njih, uključite se i dajte konkretne mjere, konkretne zakonske incijative, napravite sve što je u vašoj mogućnosti da Hrvatska stvarno osjeti to jer meni je dosta predstava. Oni koriste mogućnost svoga položaja da bi upozorili na anomalije, a ne koriste svoj položaj da bi te anomalije ispravili”, kazao je Petrov.

Komentiraj