RAVNATELJ POTVRDIO: U Dubrovniku 13. slučaj ospica – za dvije bebe čekaju se nalazi

Podijelite članak

ospice

Potvrđen je i 13. slučaj zaraze ospicama u Hrvatskoj, a sumnja se na još dva slučaja. Riječ je o dvije bebe za koje se čekaju nalazi analiza.

Izvor: Media servis

Iz dana u dan u Hrvatskoj se povećava broj osoba zaraženih ospicama. Prvi slučaj potvrđen je 29. svibnja, a do danas ih je zabilježeno čak 13. Većina zaraženih je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja ima najmanju procijepljenost u cijeloj Hrvatskoj. Ondje se sumnja i na dva slučaja zaraze kod dvije bebe što je za Media Servis potvrdio voditelj Odjela za epidemiologiju Opće bolnice Dubrovnik Stjepan Đuričić.

“Koliko za sada znam 13 je potvrđenih slučajeva i još su dva slučaja u iščekivanju rezultata potvrde. Radi se o ženskom dojenčetu od mjesec dana i od šest mjeseci”, rekao je Đuričić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić još prije tjedan dana potvrdio je da se radi o epidemiji i istaknuo da razlog za zabrinutost postoji. A što se radi po tom pitanju, rekao je danas.

“Glavnu stvar koju sada radimo je docijepljivanje i to sada ide dobro. Problem je zapravo u korijenu što je zadnjih desetak godina značajan broj roditelja odbijao cijepiti djecu, a govorim prvenstveno o južnoj Hrvatskoj – Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trendovi zadnjih godinu dana su puno bolji, a na određeni način sada ponovno počinjemo biti svjesni da su ospice ozbiljan problem i da se treba cijepiti kako bi se sačuvali životi vlastite, ali i tuđe djece”, objasnio je ministar Kujundžić.

Procijepljenost na dubrovačkom području u posljednja dva tjedna se povećala, a Đuričić još jednom apelira zašto je cijepljenje važno.

“Jednostavno, ako se poveća kolektivni imunitet spriječava se mogućnost širenja epidemije u veće razmjere kroz sve populacije. Povećanjem broja procijepljenih stajemo na kraj epidemiji”, zaključio je Đuričić.

Oboljeli od ospica većinom su djelatnici Opće bolnice Dubrovnik koji su bili u kontaktu s prvooboljelim, a neki su zaraženi i unatoč cijepljenju. Simptomi ospica su povišena temperatura, curenje nosa, kašalj i crvenilo očiju, inkubacija traje 10 do 12 dana, a u slučaju sumnje na ospice važno se javiti liječniku opće prakse i biti u što manjem dodiru s drugim ljudima. Baš iz tog razloga posjete u dubrovačkom bolnici danima su zabranjene, a necijepljenoj djeci zabranjen je dolazak u vrtić.

Komentiraj