RATNI VETERAN ERCEG PRED SUDOM: Vikao “da je Franjo Tuđman ratni zločinac”

Podijelite članak

Splitski ratni veteran Zoran Erceg je  tijekom ceremonije otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu,vikao “da je Franjo Tuđman ratni zločinac”, a u petak je bio na prekršajnom sudu.

Ercega terete da za narušavanje javnog reda i mira na osobito drzak način. Kako je rekao za N1, ročište je trajalo više od tri sata, svjedoci su iznosuki oprečna mišljenja, a zakazano je i novo ročište, ali nije određen datum.

Pred sudom je Erceg pročitao dio svo izjave, njegovo očitovanje na policijski optužni prijedlog od 10. prosinca 2018. što je ušlo u zapisnik.

“Netočno je da sam ja narušavao javni red i mir i to baš u 15.57 prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu za koga sam duboko uvjeren da je ratni zločinac, istaknuo je Erceg u pisanoj izjavi.

Dodaje kako nije istina da je to činio na osobito drzak i nepristojan način. Naime, ističe kako u optužnom prijedlogu policija navodi kao posebno otežavajuću okolnost da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika Sabora i Vlade.

“Ja sam uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsjednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu.”

“Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila naišao je predsjednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti”, stoji u pisanoj izjavi.

Erceg navodi i da je uvjeren da “policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja.”

Komentiraj