PUPOVAC O “SLUČAJU” ĐAKIĆ: Bude li potrebno, kaznenu će prijavu podnijeti i neke srpske institucije

Podijelite članak

Čelnik SDS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, gostovao je na Hrvatskom radiju i među ostalim komentirao je i svoju najavu vezano za incident Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Podsjećamo kako je Ivan Đakić, u ponedjeljak u povodu pravoslavnog Božića na svom profilu na Facebooku objavio krajnje neprimjerenu fotografiju i tekst – “božićnu čestitku” na kojoj ustaša drži glavu četnika.

Županijski sud u Bjelovaru nije prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Đakiću odredi jednomjesečni pritvor zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje na nacionalnoj osnovi te je pušten na slobodu.

Nakon ovog događaja Pupovac je rekao da nema povjerenja u institucije, sud i državno odvjetništvo. Kaže da će, ako bude potrebno, neke od srpskih institucija podignuti kaznenu prijavu ukoliko Državno odvjetništvo ne podnese adekvatnu prijavu za ovu vrstu kaznenoga djela.

“Ono se prema našem razumijevanju stvari može sankcionirati po dvije odredbe kaznenog zakona. Jedna je za širenje mržnje i poticanje na nasilje, a druga je za veličanje režima koji su odgovorni za masovne zločine, zločine genocida, holokausta i vrijeđanje sjećanja na žrtve tih režima, odnosno tog konkretnog ustaškog režima”, rekao je Pupovac za Hrvatski radio.

Komentiraj