PROVOKATOR ŠEŠELJ: Žalit ću se, želim prošetati Zagrebom, sjesti u Gradsku kavanu

Podijelite članak

vojislav šešelj

Nakon što je u Haagu oslobođen optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, od 1991 do 1993. godine za zločine protiv čovječnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje kao i za kršenje zakona i običaja rata, Vojislav Šešelj ne mijenja retoriku.

Ona je i dalje provokativna i drska. Tako je za N1 o eventualnoj žalbi tužiteljstva rekao:

“Valjda će se žaliti, ali nemaju nikakve argumente. Prema tome, teško da nešto mogu postići.”

Najavio je i da će podnijeti žalbu protiv Hrvatske zbog zabrane ulaska.

“Žalit ću se njihovoj višoj instanci, da li je to Upravni sudu ili kako se već zove ta instanca saznat ću uskoro…planirao sam da odem u Zagreb i da prošećem Trgom bana Jelačića, da odem u Gradsku kavanu, razgledam knjižare…”, rekao je Šešelj.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ranije je zabranilo Šešelju ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka, a premijer Tihomir Orešković je izjavio da će lider radikala biti uhićen ako dođe u Hrvatsku.

Glasnogovornica policije Helena Biočić izjavila je da je ta odluka u skladu sa Zakonom o strancima koji predviđa mogućnost da se strancu odbije ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka Hrvatske, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja.

Nakon haške osoobađajuće prvostupanjske presude Vojislavu Šešelju, njegovi simpatizeri, pripadnici radikala, ali i on sam provokacije su jedva dočekali.

Nešto više od tisuću ih se okupilo u Pančevu, gdje im je Šešelj slao poruke poput “razvalio sam Haški sud “, te da je osvjetlao ugled srpske nacionalističke ideologije i političkog projekta Velike Srbije.

Paradiralo se i po Srebrenici…Načelnik općine, Ćamil Duraković, rekao je kako su se čuli i povici “Opet ćemo klati”, kontaktirao je policiju zbog prijetnji, no nije dobio odgovor.

U međuvremenu su osude, ali i čestitke presudi Šešelju stizale. Hrvatska je šokirana presudom Vojislavu Šešelju. Brojne reakcije stigle su od državnog vrha. Nakon premijera i predsjednika Sabora izjavu je dala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

” Šešeljeva je politika upravo u Hrvatskoj doživjela svoj prvi i najveći poraz, i to je nepovratno i idemo razmišljati o tome. Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunardono pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće”, poručila je Grabar Kitarović.

Crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je Šešelju na oslobađanju, a taj njegov potez kritizirao je oporbeni SDP Crne Gore uz poruku da su šokirani, jer su vjerovali da je u njihovoj zemlji takva politika, koja je dovela do primjerice logora Morinj ili napada na Dubrovnik, zaboravljena.

Komentiraj