PROŠAO ZAKON O UDOMITELJSTVU: HNS suzdržan kao dežurni potrčko HDZ-a – kaže Bernardić

Podijelite članak

bernardić

Hrvatski Sabor danas je izglasao Zakon o udomiteljstvu sa 72 glasa za, 6 suzdržanih i 4 protiv. Amandman HNS-a na sporni zakon odbijen je jer su oni sami pri glasovanju bili suzdržani.

Izvor: Media servis

Bivši SDP-ovci Milanka Opačič i Zdravko Ronko glasali su za Zakon, a Habek je bio suzdržan, ali je podržao HNS-ov amandman.

HNS stoji iza svog amandmana na Zakon o udomiteljstvu i neće ga povući, rekao je Stjepan Čuraj uoči glasovanja o samom Zakonu te je zatražio stanku da se njegova stranka konzultira. Pozvao je oporbene zastupnike da se vrate i glasaju za njihov amandaman.

“Smatramo da je navedeni amandmanom u potpunosti legalan, u skladu s ustavom i omogućit će ono što je najpotrebnije, ne posvojenje ni skrb prava nego pravo djeteta na dom, na deinstitucionaliziranje, na skrb na koju on ima pravo odlučiti hoće li ili neće”, rekao je Čuraj.

No, kada se o konkretnom amandmanu glasovalo upravo su HNS-ovci ostali suzdržani, pa je odbijen. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić odmah je zatražio stanku. Nije birao riječi kada je govorio o kolegama iz HNS-a.

“Za diskriminaciju danas možete biti tako da glasate za ovaj prijedlog zakona ili tako da ostanete u dvorani, držite kvorum i glasate suzdržani, kao što su to najavile kolegice i kolege iz HNS-a koji je poznato dežurni potrčko HDZ-a.”

Kolegu Čuraja pozvao je da izađe iz dvorane.

“Da pokažete da malo ipak imate obraza, da imate malo dostojanstva, da ipak niste partner kojeg se može ucijenjivati, da imate kičmu, a ne da se te beskičmenjaci, jer sutra ćete se dovesti u situaciju da ćete morati na isti način glasati za zakon o pobačaju, još konzervativniji, na kojem radi Plenkovićev ministar Kujundžić zajedno sa crkvom”, izjavio je Bernardić.

Odgovorio mu je HNS-ovac Milorad Batinić.

“Potrčko? Jel vi znate kolega Bernardić što to znači u prijevodu? Ja bi mogao puno takvih kvalifikacija, pogotovo za vas navesti. Međutim ne služim se time, niti će se itko iz HNS-a time služiti”, rekao je Batinić.

O svemu se Bernardić oglasio i na svom Facebooku.

Komentiraj