PROJEKT MEDVEDGRAD: Spora procedura javne nabave koči obnovu oronule utvrde

Podijelite članak

medvedgrad, oltar domovine, park prirode medvednicaMnogi su se izletnici na otvaranju ovogodišnje sezone dobrano iznenadili, nadajući se da će uz drevnu utvrdu ugledati radnike i strojeve.

Piše: Branimir Fagač

Medvedgrad je, nakon zimske stanke, ponovno otvoren za posjetitelje, jer najavljena obnova kasni tri mjeseca. Radovi su trebali krenuti početkom travnja, no neće započeti prije ljeta.

Vodstvo Medvedgrada pompozno je najavljivalo, naime, da će se s dugo očekivanom obnovom srednjovjekovne utvrde, koja vapi za obnovom, krenuti u proljeće 2018. godine.

Nadalje, kada je u prosincu prošle godine, Medvedgrad utonuo u zimski san, rekli su da je to zadnja prilika da se utvrda razgleda prije završetka opsežnih radova 30. listopada 2019. godine.

No, “tresla se brda, rodio se miš”. Došlo proljeće, a oronuli Medvedgrad i dalje sustavno propada.

“Ma znate dobro kako je, kod nas birokracija uvijek mora negdje zapeti”, komentar je odgovornih na Medvedgradu, a loptica odgovornosti, dobro je poznato, lako se prebacuje poput vrućeg krumpira.

medvedgrad, park prirode medvednica, oltar domovine

S druge strane, dramatičnosti “novonastale situacije” doprinosi i promjena vodstva u javnoj ustanovi „Park prirode Medvednica“. V.d. ravnateljicu Snježanu Malić-Limari zamijenila je Marina Popijač.

“U srpnju prošle godine, dobili smo odluku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije da će se projekt Centra za posjetitelje Medvedgrad financirati sredstvima iz EU, a u listopadu smo potpisali ugovor i sve je išlo po planu”, rekla je donedavna ravnateljica, uz napomenu da od kraja prošle godine nije na mjestu ravnateljice i ne može komentirati što je s radovima.

No, ni njezina naslijednica, tvrdeći tek kako su ovo sada realni rokovi, nije puno rječitija, a, nažalost, ni konkretnija.

“Ništa nije stalo, radovi će krenuti kada završi procedura javne nabave koja je u tijeku. Ona se ne može požuriti, ali bi svakako trebala završiti u lipnju ili srpnju”, rekla je Marina Popijač.

Na upit, jesu li najave bivšeg vodstva o početka radova najavljenih za travanj ove godine bile preambiciozne, tek kratko napominje, koristeći se otrcanom, ali sigurnom i dobro nam poznatom frazom:

“Obzirom da sam tek nedavno došla na poziciju ravnateljice, ne znam kakva je tada bila situacija i ne želim špekulirati”.

Podsjetimo, obnova Medvedgrada će se financirati novcem iz EU fondova, a projekt je vrijedan 30 milijuna kuna, bez PDV-a. Oko 60 posto novca utrošit će se na sanaciju postojećih dijelova utvrde, dok će se ostatak uložiti u razvijanje turističke ponude koja je sada i više nego skromna.

Naime, na Medvedgradu radi tek jedna suvenirnica, izletnici, turisti i posjetitelji tamo se ne mogu ni okrijepiti, a zadrže se nešto i više od jednog sata.

Komentiraj