PROBLEM U BOLNICAMA: Anesteziolozi napuštaju Hrvatsku – odgađaju se operacije

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Neki operativni zahvati u Općoj bolnici u Koprivnici morali su biti odgođeni zbog manjka anesteziologa, a kako ne bi došlo do većih problema u bolnici su angažirali gostujuće stručnjake iz Zagreba i Varaždina.

Mnogi su anesteziologi iz Koprivnice i tog kraja otišli trbuhom za kruhom u svijet na bolje uvjete i više plaće.

Operativni zahvati, koji nisu hitni dogovaraju se i s drugim našim bolnicama.

Da ima teškoća s manjkom anesteziologa potvrdio je i ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić, koji je za podravski. hr rekao:

“Problem manjka anesteziologa, na žalost, nije moguće riješiti u kratkom vremenu. To je problem koji je pogodio i druge bolnice u Hrvatskoj.

Istina je da je prije moga mandata devetero liječnika specijalista anesteziologije otišlo iz koprivničke Opće bolnice. Takav manjak teško je nadoknaditi. To je dovelo do odgađanja nekih operativnih zahvata. Ipak, situacija je zasad stabilna jer uspjeli smo pronaći vanjske suradnike anesteziologe iz drugih zdravstvenih ustanova koji dolaze na rad u Opću bolnicu.

Dr. Devčić je dodao i kako je krajem 2017. dvoje kolega liječnika započelo sa specijalizacijom iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.

Podsjetimo, godine 2016. predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, upozorio je: “Situacija je alarmantna, a kadrovska devastacija zdravstvenog sustava ozbiljna je prijetnja sigurnosti i prosperitetu hrvatske države”.

Iznio je podatak kako je u tri i pol godine iz zemlje otišlo 525 liječnika. A to je kao da je Hrvatska ostala bez KBC-a Osijek, u kojem radi 515 liječnika, ili KBC-a Rijeka, u kojem je zaposleno 534 liječnika.

Nažalost, broj liječnika koji je tijekom godina napustio Hrvatsku zasigurno je puno veći, jer su mnogi otišli i prije ulaska zemlje u EU i nikad nisu zatražili dokumente o sukladnosti obrazovanja.

NAJNOVIJE:

SMRT OD GRIPE: U koprivničkoj bolnici preminula 75-godišnjakinja – čitajte OVDJE.

Komentiraj