PRIOPĆENJE USKOK-A: Evo što kažu o bijegu Zdravka Mamića

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Povodom medijskih napisa o tome da je državno odvjetništvo odgovorno za bijeg Zdravka Mamića iz Hrvatske uoči izricanja nepravomoćne presude”, USKOK je objavio priopćenje.

Prenosimo ga u cijelosti:

“U kaznenom predmetu protiv okrivljenika Zdravka Mamića, u srpnju 2015. godine kada je bio uhićen, na prijedlog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao nadležnog državnog odvjetništva, bio mu je određen istražni zatvor na temelju dvije zakonske osnove za koje su tada bile ispunjenje pretpostavke.

Naime, istražni zatvor mu je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Potom je na prijedlog obrane istražni zatvor zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, a u daljnjem tijeku postupka su jamstvo i mjere opreza ukinuti.

USKOK se na odluku nadležnog suda kojom su ukinute prethodno određene mjere opreza žalio, međutim sud je žalbu USKOK-a odbio. Osim toga, sud je odbio i prijedlog USKOK-a za određivanje mjere opreza kojom bi se Zdravku Mamiću zabranilo obavljanje svih poslova u GNK Dinamo.

Tijekom postupka nisu postojale osobite okolnosti koje bi upućivale da će Zdravko Mamić pobjeći, na temelju kojih bi USKOK sudu predlagao određivanje mjera opreza protiv okrivljenog Zdravka Mamića, koji nije imao obvezu prisustvovati izricanju prvostupanjske sudske presude pred Županijskim sudom u Osijeku”.

Komentiraj