PRINČEVSKI PAR U ZAGREBU: Princ Charles dolazi u Hrvatsku peti put, a vojvotkinja Camilla prvi

Podijelite članak

princ charles, camilla

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla počeli su u Zagrebu dvodnevni posjet Hrvatskoj s bogatim programom, koji je u detalje usklađen s njihovim interesima. Cilj je jačanje odnosa među državama i građanima.

Dočekali su ih predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov. Na Pantovčak princ Charles i njegova supruga Camilla razgovarati s predsjednicom, a navečer će sudjelovati na na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u HNK-u, kada će razmijeniti i poklone. Princ Charles i njegova supruga dobit će butelju arhivskog vina i umjetničku sliku. Njihove kraljevske visosti sutra će posjetiti Osječko-baranjsku županiju.

U pratnji prinčevskog para, princa Charlesa i vojvotkinje Camille, doputovali su i njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.

Ovo je peti posjet princa Charlesa Hrvatskoj u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, “jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima”, rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Nakon Pantovčaka princ i vojvotkinja prošetat će Gornjim gradom, obići Markov trg i istoimenu crkvu, te se susresti s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Potom će im u Hrvatskom narodnom kazalištu biti upriličen program posvećen 400. godišnjici smrti Williama Shakespearea, a par će se ponovno navečer vratiti na Pantovčak gdje će biti organizirana svečana večera s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života kojom će i završiti prvi dan njihova posjeta Hrvatskoj.

Komentiraj