PREMIJER PLENKOVIĆ: Kurikularna reforma mora biti provedena uz pomoć HAZU-a

Podijelite članak

andrej plenković, vukovar

U sklopu projekta e-Izvori Nacionalnoj i sveučilisnoj knjižnici u Zagrebu osigurano je 133,7 milijuna kuna za povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija.

Izvješćuje: Vlatka Koren

Čak 85 posto iznosa projekta financira se EU novcem kroz program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ kojeg je objavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Cilj projekta je u sljedećih pet godina povećati dostupnost i korištenje međunarodno relevantnih izvora, umrežavanje domaćih i inozemnih znanstvenika i bolji pristup među časopisima i bazama. Time bi se povećala kvaliteta znanstvenog rada hrvatskih znanstvenika, a znanstveni rezultati bili međunarodno vidljivi. Ugovor o financiranju potpisali su resorni ministar Pavo Barišić, Tatijana Petrić, ravnateljica NSK i ravnatelj Agencije za strukovno i obrazovanje odraslih Mile Živčić.Tom prigodom premijer Andrej plenković je najavio nastavak provedbe kurikularne reforme koja mora biti napravljena na pluralistički način uz pomoć HAZU-a.

“Očekujem veliki napredak u tome. Obrazovanje, znanost je prioritet naše Vlade. Mladi i konkurentnost na tržištu rada, doprinos rastu i razvoju. Čestitam na ovom projektu koji će pridonijeti boljem informiranju naših istraživača i znanstvenika. Financijski iznos je izuzetno vrijedan i nadam se da će proračunska sredstva za znanost i obrazovanje biti poticajna za sve resore koji su pod odgovornosti ministra Barišića”, kazao je premijer Plenković.Da se reforma obrazovanja nastavlja, potvrdio je i resorni ministar Pavo Barišić. No, nije precizirao u kojem smjeru. Obzirom da je ljetos razriješena radna skupina Borisa Jokića, a tehnička vlada oformila novu, aktualnoj vladi taj posao tek predstoji. Barišić je rekao da će Jokić kao i ostali do sada uključeni u izradu biti pozvani da nastave posao.

“Još nismo konkretne rokove raspravljali, ali očekujemo rad svih tijela koji su na strategiji. Imao sam priliku temeljito razgovarati o strategiji s gospodinom Budakom. Što se tiče gospodina Jokića i ostalih dionika, sada slijede razgovori svih koje želimo uključiti u taj proces. To će biti cijeli niz aktera”, kazao je ministar Barišić.

Komentiraj