PREMIJER LJUT I S VISOKA: Govorim li hrvatski? Insinuirate na razini ovih kavanskih revolucionara!

Podijelite članak

andrej plenković

Oporba se u svojstvu glasnogovornika Ivice Todorića ponaša kao da hrvatska javnost ima kolektivnu amneziju, ponovio je premijer Plenković o istražnom Povjerenstvu za Agrokor nakon svečanosti u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

Šef Vlade i HDZ-a odbacio je kritike za opstrukciju rada istražnog povjerenstva zbog činjenice da ni on, ni Ramljak, ni Šeks nisu na popisu svjedoka.

”Što se tiče svih ljudi koji će biti pozvani, pozvani će biti i sudjelovati kada za to dođe vrijeme. Dakle, naprotiv, ne radi se o nikakvom sprečavanju normalnog rada Povjerenstva nego upravo obrnuto. A to što gospoda iz SDP-a hoće hrvatskoj javnosti prodati vrlo jednostavan znak jednakosti gospodin Todorić=Agrokor=HDZ, to je njihov cilj”, kazao je Plenković.

Dok se za Todorićem traga i po crvenoj Interpolovoj tjeralici, a javnost teško vjeruje da nitko u Hrvatskoj ne zna gdje se on nalazi, Plenković opovrgava da je država u toj potrazi nemoćna. Nakon obrušavanja na ”populiste i gubitnika iz oporbe” i ”jad i nemoć njihova pokušaja njegova opoziva kojem se unaprijed veseli” nije odgovorio je li u okviru datih ovlasti tražio dodatni angažman tajnih službi.

Pitanje misli li da nadležne institucije u vezi Todorića pate od amnezije koju pripisuje ponašanju oporbe premijeru se nije svidjelo.

”Jel ja govorim hrvatski jezik ili neki drugi?”, kazao je na opasku da Todorićeve tvrdnje da nadležne hrvatske institucije znaju gdje je. ”Da je bio dostupan institucijama – policiji, DORH-u i ostalima koje djeluju na hrvatskom teritoriju, pretpostavljam da ovo pitanje vi ne biste sada meni postavili. ”Mislite kada je odjavljivao prebivalište?”, zanimalo nas je.

”Ne, mislim od trenutka koji je jedino relevantan, kada se pokrenu određene aktivnosti koje nadležna tijela za to imaju ovlasti. U redu? Ja ne znam čemu takav prezir prema pravnoj proceduri”, kazao je Plenković. ”Zakon znači korak po korak. Ako netko nije dostupan hrvatskim institucijama, onda one imaju na raspolaganju različite instrumente koje nam pruža članstvo u EU i međunarodna kazneno-pravna suradnja sa zemljama koje nisu u EU. To je ono što Hrvatska radi”, nastavio je premijer odgovarati na pitanje novinara.

”Sve ide po proceduri. Mislim da je to nešto što je očito, ali očito da nije. Ne znam što biste vi sad htjeli, da vi insinuirate nečiju amneziju. Čiju? Objasnite tko to pati od amnezije u institucijama, na koji način”, dodao je.

Na odgovor da je to pitanje njemu upućenu premijer je zaključio. ”Insinuirate nešto što je čak ono, na razini ovih kavanskih revolucionara na koje sam se referirao malo prije (oporba op.a.). To možete s njima pričati, ne sa mnom koji ozbiljno vodim državu”, zaključio je Plenković.

Premijer je nešto oprezniji na pitanje hoće li u pregovore s javnim službama, jer novca u proračunu čini se nema. Poručuje ”mi smo Vlada koja s partnerima vodi socijalni dijalog i čini ono što je moguće u situaciji naslijeđenih od prijašnjih”.

A dok sindikati javnih službi traže 15 posto veću osnovicu, ne pristajući na zamrzavanje 3 posto pa prijete štrajkom, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ovako odgovara na pitanje hoće li biti povećanja.”Vidjeli ste da je u proračunu predviđeno povećanje, mislim da je oko 477 milijuna za cijeli sustav. To je zapravo u granicama realnog, ali povećanje u ovom smislu je predviđeno”, rekla je Divjak.

Nema sumnje, vrući socijalni dijalog tek predstoji.

Komentiraj