PREDSJEDNICA POLA SATA S TRUMPOM: Američki predsjednik dao veliku podršku Inicijativi triju mora

Podijelite članak
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Varšavi na summitu Inicijative triju mora, gdje se sastala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Doznaje se da je američki predsjendik itekako zainteresiran za mnoge teme važne Hrvatskoj, pa tako i vrlo važan projekt LNG terminala na Krku. Trump je Inicijativi kao i svim njezinim članicama obećao da zemlje srednje Europe nikada više neće biti taoci opskrbljivača energetskih resursa, ali i još jednom pozvao sve članice NATO-a da povećaju izdvajanja financijskih sredstava u obranu.
‘Još uvijek postoji potreba da se sruši zid između stare i nove Europe odnosno između istočne i zapadne Europe‘, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović moderirajući prvi sastanak na summitu.

“Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni od nas koji su rođeni s pogrešne strane ‘željezne zavjese‘ vidjeli su kako se svijet ruši. Iako je zid u fizičkom smislu srušen, još vidimo brojne posljedice u srednjoj Europi, što nas vodi do višestruke ranjivosti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na otvorenju summita Trump je istaknuo kako je Hrvatska ujedinila misao o novoj budućnosti za energiju koja će zemljama srednje Europe osigurati prosperitet. Izjavio je da će ‘Amerika će biti vjerni nezavisni partner u izvozu i prodaji visoko kvalitetnih energetskih resursa i tehnologije po niskoj cijeni‘. Dotaknuo je i za Hrvatsku iznimno važnog LNG terminala.

“Čestitam vašim nacijama što su započele projekt koji nam je otvorio put do većeg pristupa. Bit ćete posve otvoreni i zaobići barijere te imati pristup energetskom tržištu kao što je LNG terminal na hrvatskom otoku Krku te poveznice u Grčkoj i Bugarskoj. Ovaj projekt krucijalan za osiguravanje da vaše nacije nastavljaju s preinakama svojih energetskih opskrbljivača i ruta”, izjavio je Trump.

Obećao je kako Poljska i njezini susjedi nikada više neće biti taoci niti jednog opskrbljivača energetskih resursa, a poljski predsjednik Andrzej Duda je uvjeren da njegova zemlja može biti središte iz kojeg će američki plin poteći prema ostalim zemljama srednje Europe.

“Danas ćemo govoriti o tome i okviru Inicijative i ovo je povezano s uspostavom energetskog i plinskog koridota. U budućnosti ovo može osigurati alternativnu opskrbu za Ukrajinu, umjesto Rusije”, kazao je Duda.

Predsjednica Grabar-Kitarović održala je polusatni bilateralni sastanak s Trumpom kojemu su prisustvovala i izaslanstva RH i SAD-a. Razgovarali su temama kao što su izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i ugovora o izručenjima, stanju na JI Europe, a doznaje se da je predsjednica Trumpu poručila kako cijeni američki stav da je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje.

Nakon sastanka Trump je na trgu Krasinski održao prvi javni govor na europskom tlu otkako je postao predsjednik. Naglasio je kako je veza između Amerike i Europe jača nego ikada, obećao da ćemo se zajedno suprotstaviti i pobijediti terorizam te u tu borbu pozvao i Rusiju. Potom je pohvalio Poljsku koja je kao članica NATO-a dosegla traženu razinu izdvajanja financijskih sredstava za obranu, odnosno 2 posto BDP i još jednom zatražio od ostalih članica da učine isto.

“Možemo imati najveću ekonomiji u najsnažnije oružje, ali ako nemamo jake obitelji i vrijednosti onda ćemo biti slabi i nećemo preživjeti. Stoga se zajedno borimo kao Poljaci za obitelj, slobodu, zemlju i za boga. Hvala vam, bog vas blagoslovio, bog blagoslovio Poljake, bog blagoslovio naše saveznike i bog blagoslovio SAD”,završio je Trump svoj govor te otputovao za Hamburg gdje će se uoči summita G20, susresti s njemačkom kancelarnkom Angelom Merkel već večeras, a sutra po prvi puta i sa ruskim predsjenikom Vladimirom Putinom, čija država ne gleda blagonaklono na Inicijativu triju mora.

Komentiraj