PREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ: Hrvatska se mora više zauzeti za BiH

Podijelite članak

Kolinda Grabar Kitarović

Referendum u Republici Srpskoj bio je ilegalan, to je stav i Europske komisije. Hrvatska se mora više zauzeti za BiH, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon briselskog sastanka sa šefom Komisije Jean Claude Junckerom.

Stanje u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini nakon referenduma u RS, te očekivanja od nove hrvatske vlade bile su glavne teme razgovora dvoje dužnosnika.

‘‘Očekujem, nadam se da će se nova vlada doista puno više baviti pitanjima BiH. Naravno, nikome ne pada na pamet miješati se u unutarnje procese u toj državi.

Ali biti katalizator, biti jedan čimbenik koji će osigurati da se dalje vodi dijalog i da on rezultira i nekakvim konkretnim pomacima, to svakako možemo i moramo. I naravno argumentirati ovdje u Bruxellesu, a i drugdje u svijetu, zašto međunarodna zajednica apsolutno mora držati fokus na BiH‘‘, rekla je Grabar Kitarović, a prenosi Media servis.

Istaknula je da je Daytonski sporazum već bitno izmijenjen zbog čega je nužno fokusirati se na narušenu konstitutivnu jednakost sva tri naroda. Izrazila je želju za rješavanjem bilateralnih pitanja sa Srbijom vezano za status hrvatske manjine i pitanje nestalih.

Komentiraj