POŽARI U DALMACIJI DIVLJAJU: Proglašena uzbuna za sve vatrogasce u Hrvatskoj

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Proglašena je uzbuna za sve vatrogasce s područja Republike Hrvatske, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Izvješće: Media servis

“Tako da je na prostor Zadarske županije iz 15 županija ukupno stiglo 283 vatrogasca, 46 interventnih vozila i 23 kombi vozila za prijevoz ljudi.”

Kaotična situacija jučer je pokazala dobru organizaciju svih službi, dodao je Tucaković.

“Imali smo jučer i donošenje odluka u kojima je trebalo prebacivati zračne i zemaljske snage. Mi smo i noćas tri županije prebacili u pomoć iz Zadarske u Šibensko-kninsku, jer smo odlučili da je tako potrebno, da razvučemo i odmorimo snage na području Šibensko-kninske županije.

“Stanje na požarištu u Drnišu bolje je nego sinoć i kuće su obranjene. Tijekom jutra na požarište su krenule zrakoplovne snage, a dodatne evakuacije stanovništva noćas nije bilo, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Ministarstvo obrane izvijestilo je kako su stručni timovi zrakoplovno-tehničkog i osoblja za potporu letenja protupožarnih zrakoplova cijelu noć pripremali letjelice za novo gašenje požara iz zraka tijekom današnjeg dana.

Zadarski župan Božidar Longin je pojasnio kako se radi o jednom od najtežih dana za Zadarsku županiju posljednjih godina.

“Iza nas je jedan dan kakvog bi trebalo zaboraviti. Cijeli dan se radilo vrlo naporno. Nije bilo niti jedne situacije u kojoj je nastupila panika ili gdje se bilo što slično događalo, a to je u ovakvim situacijama najvažnije”, kazao je Longin.

Trenutno stanje na zadarskim požarištima bolje je, jer se vjetar smirio, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Željko Šoša.

“Cijelu noć se radilo na terenu. Posebno se radilo u području Pristega, gdje su odmah iza dvorišta kuća minska područja. Jučer smo imali između 70 i 80 mina koje su eksplodirale na terenu. Gasitelji rade samo sa sigurne pozicije, iako kad smo na tom poslu znamo da nikad nije sigurno. Brani se doslovno svaka kuća, kako naiđe fronta. U dvorište kuće se postave snage i ta kuća se brani”, pojasnio je Šoša.

Ostala požarišta u Brelima, Hvaru i Jablancu, stanje je pod kontrolom, zaključio je glavni vatrogasni zapovjednik, Tucaković.

Komentiraj