POŽARI DIVLJAJU OBALOM: Gori u tri županije – u opasnosti kuće, pronađena mrtva starija osoba

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Dalmacija je u plamenu. Gori u Splitsko – dalmatinskoj, šibensko – kninskoj te u zadarskoj županiji.

Izvješće: Media servis

Najnovije vijesti govore kako veliki požari divljaju hrvatskom obalom, već ima izgorenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca.

Sada je aktivno sedam požara i munjevito se šire na području između Splita i Omiša. Vatrogasci i mještani s vatrom se bore od jutra, a gašenje otežava snažan vjetar.

U mjestu Srinjine požar je zahvatio i jednu kuću te nekoliko radnih strojeva. Kanaderi ne mogu pomoći. U kući u mjestu Sitno Donje hitna je pronašla tijelo starije osobe. Zasad nije poznato je li smrt povezano s požarom, doznaje se iz PU splitsko-dalmatinske.

Na otoku Hvaru sinoć je vatrena stihija zahvatila borovu šumu kod mjesta Bogomolje. Vatrogasni zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare o situaciji na terenu.

“Čekamo kanader, ima 40 vatrogasaca, bore se nadljudskim naporima. Teren je grub, čak su nam dvije do tri mine puke, navodno iz Drugog svjetskog rata. kuće nisu ugrožene, tu je samo dalekovod”, rekao nam je vatrogasni zapovjednik Škare. U ranim jutarnjim satima buknuo je požar u Gornjem Sitnom gdje su branjene kuće, a proširio se na Srinjine prema Splitu.

Ivan Kovačević – zapovjednik vatrogasne postrojbe Splita.”Požar u Srinjinama, 50 ljudi i 150 vatrogasaca , požar još nije pod nadzorom i širi se prema sjeveru i zapadu i to nastojimo riješiti. Kuće nisu ugrožene, a sinoć je bilo nekakvih ugroza. Ima materijalne štete. Vjetar odmaže i to nam je problem. Čekamo da malo padne vjetar pa ćemo to riješiti”, kazao je Kovačević.

Sinoć je buknuo požar i kod Perkovića. Zahvatio je nisko raslinje i borovu šumu. Zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.”Trenutna je situacija dosta povoljna. Radi se o velikoj površini koja je na nepristupačnom brdovitom terenu gdje vatrogasna tehnika ne može funkcionirati. Na terenu je 40 vatrogasaca koji pokušavaju osigurati područje i ugasiti rubne dijelove. Tijekom noći je bilo dosta obnavljanja požara, međutim ujutro smo ga uz pomoć zračnih snaga stavili pod kontrolu”, kaže Milošević.

Požar je jučer buknuo i u Brodarici kod Šibenika.”Taj požar je ugašen jutros u 6 sati. Međutim, još uvijek tamo na terenu imamo ekipe koje nadziru taj dio da se pojavom vjetra ne bi opet sve raspirilo”, kaže Milošević. Gori i u Zadarskoj županiji, pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan kanader i jedan airtractor.

Komentiraj