POSVE OČEKIVANO: Sabor prihvatio ‘lex Agrokor‘ sa 83 glasa ‘za‘

Podijelite članak

sabor, novo

Sabor je izglasao Lex Agrokor, ali ne bez problema. A najveći među njima je amandman HDZ-a kojim se traži se vjerovnici koji daju novac nakon otvaranja postupka izvanredne uprave u trenutku eventualnog stečaja budu u prvom naplatnom redu.

Izvješće: Media servis

Klubovi SDP-a, HNS-a i HDZ-a zatražili su stanku. SDP smatra da s tim postajemo kolonija ruskih banaka. Davor Bernardić.

“Kao što je riječkom krpicom, Rijeka oduzeta Hrvatskoj 1868. godine. Vi s ovom HDZ-ovom flekicom pokušate oduzeti hrvatske šume, polja, farme, hrvatske izvore od hrvatskih ljudi i n taj način se riješiti suvereniteta Republike Hrvatske”, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić.

Cilj je zakona da tvrtka nastavi raditi, odgovara HDZ-ov Branko Bačić braneći sporni amandman. Kaže da se mora osigurati sigurnost ljudima koji će dati posuditi novac tvrtki u najosjetljivijem razdoblju.

Tako će se osigurati da novac dođe i do malih dobavljača. Novac koji će biti posuđen, sigurno će biti puno manji od postojećeg duga.”Mi govorimo isključivo o jednom dijelu sredstava, deset puta manje od onog što sada ta ista tvrtka duguje bankama i sada zbog desetine sredstava koji će omogućiti pokušaj spašavanja tvrtke, nastavak redovnog poslovanja, isplata malim dobavljačima, sada je to problem. Doista bi bilo smiješno, da nije žalosno”, rekao je HDZ-ov Bačić.

HNS je ljut jer su odbijeni njihovi amandmani, međuostalim i oni o zaštiti dobavljača. Ivan Vrdoljak rekao je da njegova stranka neće podržati zakon.”Stvara mogućnost prilično velikog grabeža same tvrtke, zanemaruje potrebe svih dobavljača, malih i velikih, ne trebamo se samo služiti s malim dobavljačima iz populističkih razloga, ali nisam siguran na koji će se način te ljude spasiti iz procesa”, rekao je Vrdoljak.

Ipak saborska većina je prevladala pa je on izglasan sa 83 glasa za, dva suzdržana i 46 protiv.

Komentiraj