POLITIKA: Milivoj Pašiček – Zastupnici 11 dana farbaju jaja – nakon Uskrsa opet na odmor

Podijelite članak

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Saborskim zastupnicima opet je omogućeno da za razliku od onih na čijoj grbači žive, znači svih onih koji normalno rade, ljenčare i biraju sve moguće nijanse za uskršnja jaja kako bi ih obojali što ljepše, jer za njih traje odmor od 13. pa do 24. travnja.

A silno su se namučili, jer se u prva tri mjeseca radilo samo 38 dana, a i tih 38 sabornica je uglavnom već normalno bila prazna ili poluprazna. Već je i otužno gledati odrasle ljude koji se cerekaju, kao na primjer predsjednik Sabora Gordan Jandroković kad najavljuje slobodan govor zastupnika Branimira Bunjca, a u tom su trenutku u dvorani samo on i Bunjac. Slika neodgovornosti, bahatosti i nerada za velike plaće, koja se ne može vidjeti nigdje u svijetu, u bilo kojem parlamentu.

Predsjedniku Sabora su neodgovornost i nerad smiješni, umjesto da kao prvi čovjek tog sve više komičnog parlamenta poduzme mjere da ta sila bahatih uhljeba dolazi na posao. Ali, i kako bi kada i nakon glasanja petkom, na koje glasački roboti vladajućih dolaze po nalogu, možemo čuti već ustaljenu neodgovornu rečenicu predsjedavajućeg, koji kaže: „Oni koji neće ostati, molimo da napuste sabornicu“. Drugim riječima, molimo ih da odu, da ne rade, ali da svakako primaju plaće i dodatke.

No, već su ranije vladajući uškopili raspravu, zauzdali govor i raspravu, nametnuvši Poslovnik koji postiže njihov cilj – da Sabor nikako ne bude hram slobodnog govora, što bi morao i trebao biti. Umjesto da gledamo ozbiljne rasprave o zakonima i drugim temama u kojima je na visokoj razini raznolikost i pluralizam mišljenja, najčešće od 151 zastupnika u raspravi sudjeluje tek njih desetak i manje, a sve na kraju završava nasiljem jednoumlja.

Rekosmo, zastupnici se vraćaju u klupe nakon što se otrgnu od bogatog uskršnjeg blagovanja i izbace iz sebe miris luka, jaja i šunke, 24. travnja na 12. sjednicu, kada će, nadamo se odmorni, na aktualnom prijepodnevu postavljati pitanja premijeru i ministrima. No, ne trebaju se bojati ako se opet umore od pretjeranog posla, jer nakon 14 dana, u kojima će se neki vidjeti, a mnogi i ne, čeka ih novi odmor koji su vladajući izmislili zbog izbora za EU parlament.

Podsjetimo, za 12 dobro plaćenih mjesta u Bruxellesu natječu se 33 liste i 396 kandidata, odnosno osam lista i 121 kandidat više nego na izborima 2014. godine. To znači da se za svako mjesto u Bruxellesu bori 33 kandidata. Među saborskim zastupnicima je 30 zastupnika koji bi na veću plaću u EU parlament. Izabrani će primati više od 8000 eura plaće. Tu si i dnevnice od 300 eura po sjednici, više od 20.000 eura za asistente,  oko 4500 eura za putne troškove izvan Europe…

A neće biti žalosni ni oni koji ne uspiju. Jer njima je uvijek dobro, i kada državi ide i kada joj ne ide, i kada narod životari i kada se utapa u siromaštvu. Nakon 1991. godine politička je elita stekla privilegije i nikako ih ne ispušta. Svi su političari završili neke svoje stranačke, partijske političke škole i iznijeli tu svoju farsu političara do najboljeg zanimanja. Jer, mnogi od njih u životu nisu ništa ni radili, niti bi raditi znali.

Bili svi oni bili toliko puni sebe, bahati, da su volonteri. Jer, prije no što su si ovi uzeli privilegije, zastupnici u Saboru osamdesetih bili su volonteri. Bila je tek šačica profesionalaca, a drugi su posao obavljali uz svoj redovni posao na nekom radnom mjestu. A od Sabora su dobivali tek razliku, ako bi plaća na matičnom radnom mjestu bila manja od one saborske. A imali su tek dvije privilegije, ako ćemo ih tako nazvati – pravo na putne troškove i plaćeno noćenje.

Komentiraj