POLITIKA: Milivoj Pašiček – Zašto se Plenković i HDZ plaše ekipe Pernar, Sinčić, Bunjac i Živog zida

Podijelite članak

Milivoj 2

Piše: Milivoj Pašiček

Nije Živi zid krenuo samo živo u Saboru, već su istupi njegovih zastupnika sve češće pravi tornado, od kojeg sve više i najviše strepe baš oni kojih je u sabornici najviše – zastupnici HDZ-a.

U orkestriranim nastupima Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar i Branimir Bunjac ustrajni su u prozivanju političkog establishmenta za prijevare, kriminal, izdaju, ali ne određujući se samo prema prošlosti, već upirući prstom u vrijeme sadašnje, kada se po njihovoj ocjeni ne čini dovoljno, ili se ne čini ništa kako bi se mnogi problemi u Hrvatskoj počeli rješavati. Pokazao je taj Živi zid betonsku snagu u kritikama upućenim na mnoge adrese – od guvernera HNB-a, HRT-a, predsjednika i potpredsjednika Sabora, predsjednice, raznih ministara, pa do premijera. I koliko god se nekima činilo da će biti lako s njima, mahom su se prevarili.

Da je tome tako najbolje svjedoči trenutak kada je u nemoći da učini nešto drugo, čak i školovani diplomat, premijer Plenković, iskočio iz diplomatskog obrasca, te izrekao otvorenu javnu prijetnju koja se mogla doživjeti kao možebitna likvidacija Živog zida. Tri složna mušketira – Sinčić, Bunjac i Pernar – toliko su u verbalnom okršaju uzdrmali premijera da je on u nokdaunu rekao: „Jedna od mojih ključnih zadaća bit će politička, argumentirana bitka i rasprava protiv vas i protiv vaše politike, vaše demagogije i neznanja i vašeg dovođenja u zabludu brojnih hrvatskih birača. To će biti jedan od ključnih ciljeva, vjerujte mi…“

Ako je netko i vjerovao do tada kako premijer ima neke druge važne zadaće, kao na primjer kako zaustaviti pravi egzodus mladih iz Hrvatske, kako im dati posao, na koji se način baviti demografskom obnovom, što učiniti da krene gospodarstvo, da se poboljša standard građana… svojim je istupom i njih pokolebao. Jer, zašto se Plenković i HDZ boje ekipe iz Živog zida? Pa, u sabornici, bez pridruženih zastupnika, imaju pravu vojsku od 56 zastupnika.

Možda je pravo pitanje zašto ti zastupnici uglavnom šute, ili tek mlako i nejako sudjeluju u raspravi kada započne bombardiranje mušketira iz Živog zida. Šutnja je svakako strah. A strah je među HDZ-ovcima prisutan jer se ne usude, ne smiju, ne mogu ili jednostavno ne znaju odgovoriti na mnoga vrlo jasna pitanja.

Jer, bez obzira na to što će HDZ Sinčića, Bunjca i napose Pernara uvijek, kad im nedostaje argumenata, optuživati za populizam, jer su zaboravili na svoj koji prodaju godinama, mnoga su njihova pitanja posve jasna. Bit će da ni Plenković, a ni njegova ministarska ekipa, pa onda niti zastupnici HDZ-a u Saboru, na ta jasna pitanja ne znaju, ili iz nekih razloga ne žele dati jasan odgovor. A neka od pitanja su višestruko ponovljena.

Kao na primjer, zašto se neke političke odluke o Hrvatskoj donose izvan Hrvatske ili zašto nemamo svoju valutu nego bonove koji se po nalogu mjenjačnice HNB-a tiskaju u Austriji? Ili, ono o novcu – ako je sav novac koji je u optjecaju dug, a u taj se optjecaj ne pušta novac koji je potreban za plaćanje kamata, otkud tada građanima novac za vraćanje i kredita i kamata? Zašto se u Hrvatskoj provodi selektivna borba protiv korupcije? Zašto u Siriji držimo stranu onima koji se bore protiv nje? Koja je naša politika prema Rusiji?

Vjerodostojnost, kojom se mahalo u izbornoj utrci, je posrnula. Vjerodostojnost nema odgovore na ta i druga pitanja. Umjesto toga pokušava se hajkom, omalovažavanjem, ponižavanjem i prijetnjama stišati one koji govore, one koji pitaju. I treba na njih nasrnuti. Ne dati im da govore, iznositi ih iz sabornice, otimati im mobitele, lupati im kojekakve etikete, nazivati ih čak i od saborskih službenika – luđacima.

Ali, jedino što je dobro je to da je Plenković uvidio opasnost, shvatio je da su u sabornicu došli mladi, neopterećeni, odvažni, koji se neće dati prestrašiti. Imaju sve više pristalica među mladim ljudima, kojima je već dosta političkog establishmenta koji nas je i doveo do besposlenosti, jadnih mirovina, preživljavanja, pučkih kuhinja i kontejnera.

MOŽE VAS ZANIMATI:

POLITIKA: Milivoj Pašiček – Predsjednice, građani Hrvatske nisu vaši podanici! – čitajte OVDJE.

STRAŠNE PROGNOZE: Mogu li zaratiti SAD i Kina za samo pet do deset godina?! – čitajte OVDJE.

ISTRAŽILI SMO: Devalvacija kune dobra za izvoznike – loša za građane u kreditu s eurom – čitajte OVDJE.

Komentiraj