POLITIKA: Milivoj Pašiček – Predsjednice, lupite šakom o stol i odblokirajte blokirane!

Podijelite članak

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Tri su godine prošle otkako je Kolinda Grabar Kitarović sjela u fotelju predsjednice na Pantovčaku i jednako toliko otkako je u svojoj kampanji glasno govorila: „Spremna sam ući u Vladu i lupiti, ako treba, šakom po stolu, ući u svako ministarstvo, i otvarati sve važne teme. To mora biti uloga predsjednika, ja moram biti spona između naroda i izvršne vlasti. Sigurna sam da mi premijer ne bi zatvorio vrata svog ureda i poslao me van, takav skandal ne bih očekivala…“

Osobito je bila glasna prema tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, ali unatoč tome što je do sada u državi koja na mnogim područjima dotiče samo dno imala priliku stotinu puta sazvati sjednicu Vlade, što ima pravo po Ustavu, ona to nije učinila. Jer, hrvatska je politika već odavno navikla narod, ili stoku sitnoga zuba, kako to reče prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman još 1998., na ishitrene riječi i lažna obećanja, baš po onoj – obećanje ludom radovanje.

Eto, pred predsjednicom je nova prilika da lupi šakom o stol Andreju Plenkoviću i da zatraži tematsku sjednicu Vlade koju sada traži s pravom i Udruga Blokirani na povezane teme ovrha i demografije. Konačno, predsjednica je i sama nedavno rekla: „Ako država ostvaruje bolje rezultate, onda se to mora vidjeti na računima građana. Blokiranih je puno. Država mora naći način za deblokadu računa i donijeti novi Ovršni zakon“.

Tako je poslala poruku premijeru. Iz Banskih dvora je odmah došao odgovor da se piše novi Ovršni zakon. A kada je predsjednica upozorila kako je demografija golem problem i da smo zbog toga u izvanrednom stanju, premijer je odmah sazvao sjednicu Vijeća za demografiju. A što je na planu demografije učinjeno najbolje je rekao Marin Strmota, državni tajnik, koji je pred kamerama dao ostavku uz riječi da država izumire i da je sve što se čini folklor. Eto još jednog povoda predsjednici da vidi što se stvarno događa.

A povod joj je dao i ministar nadležan za blokirane Dražen Bošnjaković, koji kaže kako, suprotno mnogim mišljenjima, zakon nije moguće donijeti u kratkom roku te je najavio kako bi nacrt novog Ovršnog zakona trebao biti gotov do kraja ove godine, a u primjeni tek 2019. A dokaz kako se „predano“ radi jest i podatak kako se radna skupina koja radi na zakonu uspjela sastati samo jednom u tri mjeseca!

A podaci iz FINA-e zastrašuju. U razdoblju od četiri godine broj kućanstava u dugu porastao je s 307.466 u 2013. na 319.752 u 2017., a dug je porastao s 24,25 na 42,76 milijarde kuna. Valja i podsjetiti kako je U Hrvatskoj 2010. bilo blokirano 77.911 građana, a dug je iznosio 6,019 milijardi kuna. U zadnjih 8 godina je provedeno čak 8,3 milijuna ovrha na 4 milijuna stanovnika! Prema nekim podacima razni su posrednici na tome oteli 8 milijardi! A postoji i podatak koji dolazi iz Udruge Blokirani koji kaže da su FINA, odnosno državni proračun, za svaku od tih ovrha naplatili samo 100 kuna, čista zarada države bila bi 800 milijuna kuna!

Znači, dugovi neprestano rastu – jasan znak da u sustavu nešto nije u redu. Zašto se toliko čeka? Treba li ovršnoj mafiji još dati vremena da si nadopune džepove? Tko to zadržava postojeće stanje i ne želi hitno promijeniti Ovršni zakon? Zašto se Hrvatska oglušila na jasne poruke suda Europske unije koji je zaključio da hrvatski javni bilježnici nisu sud i zato, ako ovršitelj ne priznaje tražbinu, njihova rješenja o prisilnoj naplati u zemljama Unije – ne vrijede?

K tome, ljudi masovno odlaze u zemlje gdje neće biti ugroženi. Sasvim dovoljno pitanja i razloga da predsjednica konačno sazove sjednicu Vlade i lupi šakom o stol, ili će sve ostati još jednom jadno obećanje. A do tada će Ovršni zakon i deložacije i dalje pelješiti obične tzv. male ljude, iako su u suvremenim europskim zemljama, u EU gdje statiramo, ovršni zakoni pisani prije svega da bi sjeli na imovinu teških kriminalaca, onih koji se bogate korupcijom i ne plaćaju državi poreze. No, i tada nakon pravomoćne presude. Hrvatska je od toga još silno daleko, a narod željan prava i pravde.

OD ISTOG AUTORA:

POLITIKA: Milivoj Pašiček – Gospodo, Živi zid jedina je oporba i nećete ga srušiti nikakvim kaznama – čitajte OVDJE.

Komentiraj