PODUZETNIK STOJANOVIĆ: Žalac nema veze s Mercedesom – tužit ću Marasa

Podijelite članak

Nakon afere s nevažećom vozačkom dozvolom, ministrica Gabrijela Žalac danas je suočena s novim pitanjem – zašto je u dvorištu njene obiteljske kuće parkiran novi Mercedes E klase vrijedan najmanje 50 tisuća eura, koji nije naveden u imovinskoj kartici?

Izvor: Media servis

Njen odgovor je bio nejasan, a to je potaknulo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da se pozabavi ovom temom.

Automobil je vlasništvo mojih roditelja i ne vidim u čemu je problem, izjavila je jutros ministrica Žalac. Dodala je da je auto parkiran u njenom dvorištu, jer je mjesto kod roditelja zauzeo automobil njenog brata. Doznalo se, međutim, kako je automobil registriran krajem siječnja te je u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja.

Dnevni najam tog automobila stoji najmanje 1.250 kuna. Ministrica je nejasno odgovorila je li vozilo u najmu ili je kupljeno. “Govorimo u automobilu koji su moji roditelji kupili prije dva mjeseca. On je znači rentan kroz ugovoru o najmu i to je to. To ću morati pitati svoje roditelje koliko dugo i tako dalje.”

Je li Mercedes na kraju unajmljen ili kupljen, nije jasno ni predsjedniku HSS-a, Kreši Beljaku. “Zato treba ministrica pokazati ugovore, odnosno ugovor o najmu, kupoprodaji ili bilo čemu, to mora postojati nekakav trag, onda će se pokazati što je istina, a što je laž. Njene izjave su kontradiktorne same po sebi, nešto se tu petljalo”, kazao je Beljak.

Šef SDP-a, Davor Bernardić zagrmio je u Saboru obraćajući se HDZ-u. “Od kud novci ministrici Žalac, koja mjesečno najam auta plaća 36 tisuća kuna, a plaća joj je 20 tisuća kuna, od kud vam pare? Uvijek kad je u vašoj režiji, svako malo se dogodi da nestane novac”, pitao je Bernardić.

MOST-ovom Nikoli Grmoji cijela priča čini se kao kampanja protiv ministrice Žalac. “Budući da je premijer Plenković rekao da joj za voziti auto ne treba vozačka dozvola, može se isto tako reći da njezin suprug vozi auto, bez da ima račun za taj automobil. Čini se da je puno toga mutnoga oko ministrice Žalac, sad vidimo i ove informacije o njenoj majci na koji način je stekla bogatstvo i što se tu događalo. Čini mi se da su to neke unutarstranačke borbe HDZ-a”, kaže Grmoja.

SDP-ov Gordan Maras smatra da je ovo afera koja će rezultirati odlaskom ministrice Žalac, zbog njenog odnosa s vlasnikom rent-a-car tvrtke. “Gospodin o kojem pričamo da je auto dan u najam, to će se vidjeti po kojoj cijeni i koliko, dobio je kredit od HBOR-a, u kojem čini mi se ministrica Žalac sjedi u nadzornom odboru. Mislim da je tu pametnom dosta”, rekao je Maras.

Poduzetnik Josip Stojanović obratio se javnosti te rekao kako Žalac poznaje, ali da ona nema nikakve veze s Mercedesom. Kaže da je Mercedes iznajmljen po uobičajenim uvjetima. Komentirao je i Marasovu izjavu. “S velikim zadovoljstvom ću tužiti gospodina Marasa, jer to nema nikakve veze s istinom.”

“To je auto naše rent a car tvrtke. Ministrica baš nema nikakve veze s tim, ja sam to rekao”, kaže Stojanović. “Ugovor je na Vinku Ivanković, to je mama od ministrice pretpostavljam… Mi ne dajemo popuste, kod nas nema popusta niti na servis… Mercedes tu ima stroga pravila. Ja sam rekao samo svojima – nemojte izmišljati toplu vodu nego se samo držite Mercedesovih pravila”.

Na pitanje u kakvom je odnosu s poduzetnikom Josipom Stojanovićem, Žalac je odgovorila da ga poznaje te da će ga poznavati cijeli život. Bliski odnos s poduzetnikom ima i ministar financija Zdravko Marić, koji je na pitanje ima li Stojanović prijateljske odnose i s ostalim članovima Vlade rekao: “Ne znam, pretpostavljam da ima, ali ja mogu govoriti samo o svom osobnom odnosu s njim. On je oduvijek bio prijateljski, dobar i korektan, poznam i njega i njegovu obitelj jako dobro”.

Nakon pritiska medija, Žalac je nervozno obećala kako će o spornom automobilu dati dodatne informacije. “Sve ćete dobiti na uvid, ništa ne skrivam, zašto bih ja unijela u imovinsku karticu nešto što nije u mom vlasništvu. Ugovor o najmu ćete dobiti na uvid, točno sve, primanja od mojih roditelja, zbilja ne razumijem čemu ovo sve”, rekla je Žalac.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa priopćilo je da će sljedeći tjedan razmotriti ima li u ovoj priči elemenata koji upućuju na moguću povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela obnašanja javnih dužnosti.

Komentiraj