PODSJETNIK: Što su sve političari govorili o porezu na nekretnine

Podijelite članak

karamarko, milanović, jandroković, marić

Nakon žestokog pritiska javnosti, Plenkovićeva Vlada odgodila je primjenu poreza na nekretnine. Takav su porez prije 5 godina najavljivali SDP-ovci, a HDZ mu se oštro protivio. Dolaskom na vlast, uloge zagovornika i protivnika su se promijenile.

Pripremila: Lana Ružičić

Godina je 2012., na vlasti je Kukuriku koalicija. SDP-ov ministar financija Slavko Linić najavljuje porez na nekretnine.

“Mi razlog za odustajanje od tog poreza nemamo. To nije novi porez, to je porez koji zamijenjuje komunalnu naknadu i porez na vikendice”, uvjeravao je Linić.

Tadašnji koalicijski partner, HNS porezu se protivio. Ivan Vrdoljak: “Ja vam kažem, ja sam vam rekao da sigurno u dogledno vrijeme neće biti novih poreza. Novih poreza neće biti”.

Ta je tema drmala odnose unutar vladajuće koalicije. Premijer Zoran Milanović poručivao je: “O uvođenju poreza na nekretninu u kojoj se stanuje, čemu se partneri protive, mi nikad nismo razgovarali. To ne dolazi u obzir”.

Oporbeni HDZ bio je na nogama. To je harač, pogodit će 99 posto građana, opet se udara po džepu, a zbog neslaganja HNS-a i SDP-a, tadašnji čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko upozoravao je da je to kriza vlasti.

“Drago mi je da je HNS-u napokon došlo, da ne kažem, od kuda gdje, da su napokon podržali HDZ da taj i takav porez ne zaživi”, likovao je tadašnji predsjednik HDZ-a.

Od toga na kraju nije bilo ništa, pa par godina zatišja i sad opet ista ploča. Malo su se pomiješale karte, neki novi, neki stari likovi ponovno su igri, neki u drugim pozicijama, ali slušamo reprizu izjava od prije 5 godina.

Nekada je Linić govorio da to nije novi porez, danas to govori ministar Zdravko Marić.

“Ovaj porez na nekretnine nije novi namet, to je nešto što objedinjava tri nameta koji sada postoje”.

Nekad je bio protiv, danas ga brani. Evo kako je Gordan Jandroković prigovarao SDP-ovcima u Saboru. “Hoćete li i za porez na nekretnine optužiti HDZ”, pitao je sadašnji predsjednik Sabora.

Takva je ta hrvatska politička scena. Slušamo uvijek isto, samo se mijenjaju oni koji govore, ovisno o tome u kojoj su poziciji.

Komentiraj