PO TISUĆITI PUT: Nastavljamo s projektom Pelješkog mosta – kaže Plenković

Podijelite članak

VELIKI PROJEKT: Gdje je zapeo Pelješki most i hoćemo li dobiti novac iz EU fondova?! 1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je jutros Orebić i obišao novoizgrađenu zgradu i športsku dvoranu Osnovne škole Orebić, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Orebić.

Premijer se osvrnuo i na izgradnju Pelješkog mosta kazavši kako vjeruje da će Državna komisija za javne nabave riješiti pitanja žalbi koja se odnose na natječaj za izgradnju mosta, priopćili su iz Vlade.

Pripopćenje donosimo u cijelosti:

“Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je jutros Orebić i obišao novoizgrađenu zgradu i športsku dvoranu Osnovne škole Orebić, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Orebić. U svom govoru predsjednik Vlade Plenković izrazio je uvjerenje kako će nova škola pridonijeti ostanku mladih u tom kraju jer će omogućiti razvoj, obrazovanje, bavljenje sportom i kulturom.

Pritom je naglasio da je izgradnja škole u Orebiću sufinancirana sredstvima dvaju europskih fondova – dijelom uobičajenih europskih sredstava, a dijelom europskih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe za društvenu infrastrukturu. Predsjednik Vlade pozdravio je zato napore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU naglasivši da socijalna infrastruktura dobiva veliki interes diljem Hrvatske te da je prijavljen veliki broj novih projekata.

VELIKI PROJEKT: Gdje je zapeo Pelješki most i hoćemo li dobiti novac iz EU fondova?! 2

Stoga očekuje da će se po istom modelu uskoro financirati obnova i izgradnja još 74 škole koje posjeduju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i ostalu potrebnu dokumentaciju. Poručivši da je obrazovanje budućnost naše zemlje i novih radnih mjesta, premijer Plenković naglasio je da je ključno nastaviti ulaganja u kvalitetu obrazovanja. Predsjednik Vlade se osvrnuo i na izgradnju Pelješkog mosta kazavši kako vjeruje da će Državna komisija za javne nabave riješiti pitanja žalbi koja se odnose na natječaj za izgradnju mosta.

”Nakon toga i nakon dobivenih 357 milijuna eura bespovratnih financijskih sredstava od EU i suglasnosti Europske komisije koja je shvatila da izgradnja mosta nema upliva u pitanje razgraničenja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da se nedvojbeno gradi na hrvatskom teritoriju s te strane nastavljamo s projektom i vjerujem da ćemo ga sukladno planu realizirati ako ne do kraja mandata ove Vlade, sigurno na početku idućeg mandata Hrvatskog sabora i Vlade”, rekao je Plenković.

pelješki

Naglasio je da će se time riješiti pitanje od strateške važnosti za Pelješac i za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju što će osigurati bolju i kvalitetniju povezanost juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Dodao je da je za Orebić posebno važno i rješavanje pitanja trajektne luke te da je o tom projektu razgovarao sa županom i drugim predstavnicima.

,,O tome se razgovaralo i u Hrvatskim cestama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jer izgradnja nove trajektne luke omogućuje kvalitetniji, održiviji i ugodniji boravak i stanovnicima i gostima”, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.”

Komentiraj