PLENKOVIĆ U PROBLEMU: Hoće li se raskoliti HDZ zbog Istanbulske konvencije?

Podijelite članak

andrej plenković, h

Nakon što je premijer Andrej Plenković sve glasnije počeo podržavati ratifikaciju Istanbulske konvencije, sve su glasniji pripadnici desne struje u stranci koji se tome protive. Pala je i prva ostavka, a HDZ-ovci poručuju – neće biti raskola.

Piše: Lana Ružičić

Ratifikacija Istanbulske konvencije ide dalje, odlučan je bio premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković sinoć nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Prema nekim izvorima, na sastanku je HDZ-ovcima rekao da neće dopustiti da netko na tom pitanju ruši vladu. Ako netko bude rušio Vladu, to ću biti ja, a onda vas pola neće biti ovdje, zaprijetio im je Plenković.

“Velika većina ljudi koji su bili danas na sastanku je temeljito analizirala sadržaj te konvencije i ne vidi nikakve teze o rodnoj ideologiji koja ne postoji u odredbama te konvencije. To je ono što je najbitnije. A ovi drugi što žive u svijetu percepcija, trebaju još jedno vrijeme da razumiju što je bit i što su okviri te konvencije”, rekao je Plenković.

Zbog takvog zaključka pala je i prva ostavka. Predsjednik kistanjskog HDZ-a Roko Antić podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju i zatražio brisanje iz stranke, a potom je jednoglasno raspuštena ta stranačka organizacija. HDZ će u raspravi o Istanbulskoj konvenciji dokazati svoju demokratičnost i usmjerenost na ono što je važno za hrvatsko društvo, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić rekao je da je u HDZ-u dobrodošla demokratska rasprava na svim razinama što samo može osnažiti stranku.

“Nema nikakvog straha za sudbinu HDZ-a zbog toga što pojedini član predsjednštva ima u ovom trenutku drugačiji stav od onoga što ga imam ja ili predsjednik Sabora ili neki drugi član predsjedništva koji se zalaže za ratifikaciju. Toga se mi u HDZ-u ne bojimo”, rekao je Bačić.

Europarlamentarci iz gotovo svih zastupničkih klubova pozvali su sve na hitnu ratifikaciju te su istaknuli da se ona odnosi na ljudska prava i zaštitu žena i nema drugih namjera. No, dio HDZ-ovaca ne miri se s time. Plenković je dobio potporu većine, ali ne i jednoglasnu kako to obično biva.

Među onima koji su na suprotnoj strani i oštro se protive Konvenciji su Ivana Maletić, Miro Kovač, Damir Jelić, Davor Ivo Stier, Darko Milinović, ali i zamjenik predsjednika Milijan Brkić.

“Moj osobni stav je da je rod definiran rođenjem i biologijom, a nikakvim društvenim navikama”, rekao je Brkić.

SDP je u Saboru zatražio stanku zbog Istanbulske konvencije.

Arsen Bauk podsjetio je da su HDZ-ovci sudjelovali u izradi zakona u kojima se spominje pojam rod.

“Priča o rodu, rodnom identitetu je završena i započeta prije deset godina kad smo pristupili EU. I pozivam sve one koji imaju problema s time da nas ne vraćaju deset godina unazad. Pozivam državnog odvjetnika, pozivam sve one kojima je povrijeđeno dostojanstvo da ovu stvar ubuduće rješavamo na sudovima, a pohvaljujem predsjednika Vlade što inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije”, rekao je Bauk.

Komentiraj