PLENKOVIĆ O OSTAVCI: Nema nikakvog dramatičnog trenutka – očekivao sam to od Ramljaka

Podijelite članak

andrej plenković

“Jučerašnji potez Ante Ramljaka nije me nimalo iznenadio”, kazao je premijer u prvoj rečenici svog dugoočekivanog obraćanja javnosti nakon ostavke Ante Ramljaka.

“Agrokor funckionira normalno, a Vlada provodi konzultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Ramljak će nastaviti svoj posao kao što je radio do sada. Nema prekida niti funkcioniranja uprave niti opasnosti za destabiliziranje procesa”, rekao je premijer, a potom dodao: “Sve odluke koje ćemo donijeti bit će dobro promišljene i savjesne”.

“U devet mjeseci napravljen je ogroman napredak. Mislim da je omogućio da kompanija bez angažiranja novih stredstava države funkcionira. Želim zahvaliti Ramljaku i svim stručnjacima koji su angažirani u ovom procesu. Zbog toga želim kao predsjednik vlade da u predstojećem razdoblju učinimo sve da se proces nagodbe dovrši.

Nema nikakvog dramatičnog trenutka danas ili sutra. Sve odluke bit će dobro promišljene i savjesne i nova uprava će biti kompetentna. To govorim kao političar i čovjek koji nema niti trunke sumnje u etičnost i poštenje u način na koji radim. To mi je važno i zato sam ovu situaciju doživio kao pogrešku koja je bacila jednu sjenu, izazvala brojne komentare aktera koji žele pridonijeti političkoj i ekonomskoj destabilizaciji”, dodaje Plenković.

“Ramljak je dao neopozivu ostavku. Vidjeli smo se u više navrata u zadnjih nekoliko mjeseci i zaključili da je ovaj potez ispravan i da će vlada poduzeti što je u njezinoj nadležnosti. Ja ću se pobrinuti da se proces dovrši do zakonski predviđenog roka. Ovo nije jedina tema kojom se ja kao premijer bavim. Nema urgentnosti, ovo je situacija koja postoji zadnjih deset mjeseci”.

Na pitanje o ministrici Martini Dalić, koja je zadužena za Agrokor, Plenković je odgovorio:

“Vama je poznato da ovaj proces nije počeo danas, već prošle godine. Vlada u svom repertoaru odluka ima samo imenovanje izvanredne uprave. To je izrazito važno i zato smo napravili ovakav zakon. Martina Dalić bila je posebno angažirana. Sastanak koji je lani održan bio je dogovoren između mene i gospodina Kosora prije nego što je sve izašlo u medijima. Mi smo u raspravi u saboru rekli da smo spremni da se o svemu govori i na saborskim odborima… Naravno da ovo nije ugodno, što mislite kako je meni. Naravno da nisam zadovoljan”.

O rekonstrukciji Vlade je rekao: “Rekonstrukcije vlade će biti i može biti ako ja procijenim da je tome došlo vrijeme…”

Komentiraj