PISMO S PRAVNOG FAKULTETA: Počasni doktorat Bandiću narušio bi ugled Sveučilišta

Podijelite članak

Stiže novo otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o pokretanju postupka dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, Milanu Bandiću.

Uputili su ga profesori, docenti i asistenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, a pismo prenosimo u cijelosti:

“Mi, profesorice i profesori, docentice i docenti, asistentice i asistenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potpisujemo ovo otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta o prihvaćanju prijedloga za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Grada Zagreba gospodinu Milanu Bandiću kako bismo uputili poruku akademskoj i široj javnosti o potrebi obrane temeljnih akademskih, pravnih i etičkih vrednota i standarda.

Smatramo kako će se odlukom Senata narušiti ugled Sveučilišta kao najstarije institucije akademskog života u Hrvatskoj jer je isključivo motivirana ulogom gospodina Milana Bandića u odobravanju sredstava koje su u gradski proračun uplatili građani, a za izgradnju, opremanje i održavanje zgrade Muzičke akademije.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Smatramo kako se počasni doktorat ne smije dodjeljivati kao kompenzaciju za nečije redovito obavljanje javne političke dužnosti nego za nečiji osobni rad i osobni doprinos. Sveučilišna priznanja ne bi se trebala dodjeljivati aktivnim političarima u političke svrhe.

Ne protivimo se dodjeli priznanja za doprinos izgradnji nove zgrade Muzičke akademije Gradu Zagrebu. Podržavamo svaki napredak Sveučilišta i sveučilišnih sastavnica. Protivimo se svemu što nije u skladu s društvenom odgovornošću Sveučilišta i fakulteta koji ga čine.

Ovim otvorenim pismom dajemo ujedno potporu dekanu i predstavnicima Pravnog fakulteta u Senatu Sveučilišta da u daljnjem tijeku postupka ne podrže dodjelu počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću, ali se ne protivimo iniciranju dodjele priznanja Gradu Zagrebu za sve što su njegovi građani učinili, čine i još će učiniti za dobrobit Sveučilišta”, stoji u otvorenom pismu.

Komentiraj