PETEK O RAMPAMA ZA INVALIDE: Novi eksponat u Muzeju iluzija Bandićevih obećanja

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Pristupnih preklopnih rampi za osobe s invaliditetom u tramvajima i godina dana od svečane najave nema, niti postoji novi plan/rok/obećanje kada će iste biti instalirane! – piše Renato Petek, zagrebački gradski zastupnik.

Ovo je njegova objava na Facebooku:

Krajem travnja, 26.04.2017. godine, prije lokalnih izbora, u ZET-u je bila organizirana javna prezentacija posebne platforme koje će osobama s invaliditetom olakšavati ulazak u niskopodne tramvaje. Tada je gradonačelnik izjavio kako “će u idućih mjesec dana biti postavljene platforme u sva 142 niskopodna tramvaja.” Dakle, do kraja lipnja 2017.
Godinu dana od te najave, postavio sam upit gdje je zapelo oko realizacije ovoga važnog projekta i ispunjavanja predizbornog obećanja tadašnjeg i sadašnjeg gradonačelnika.
A to i nije bio jedini put kada je najavio riješiti ovaj problem.

Iz dobivenog odgovora (u privitku) proizlazi kako je ZET u lipnju 2017. pokrenuo postupak javne nabave, no u kolovozu je isti poništen jer za tramvaje nije došla niti jedna ponuda (!), a za autobuse jedina pristigla, nije bila zadovoljavajuća. Potom se ZET obratio direktno proizvođaču tramvaja, KONČAR – Elektroindustriji d.d. te su oni izradili projektni prijedlog rješenja za nove rampe, jer je testni primjerak s prezentacije iz travnja 2017. je bio neprikladnog kuta nagiba. No to nije spriječilo gradonačelnika da to iskoristi u predizbornoj kampanji. Nažalost, u dogovoru nema navedenog novog roka niti plana kada bi se nove rampe mogle početi postavljati u tramvaje.

Iz svega proizlazi i pitanje zašto se niskopodni tramvaji nisu odmah naručivali s već projektiranim i ugrađenim pristupnim rampama?

Često gradonačelnik u javnosti naglašava upravo svoju socijalnu osjetljivost i politiku kao perjanicu svoga rada, a rezultate oko provedbe iste kao one na koju bi se trebala ugledati i država. Zagreb prednjači u državi oko brige za osobe s invaliditetom na mnogim područjima, no to, s obzirom na budžet grada i ne bi trebalo posebno isticati i time se toliko hvaliti. Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom radi bar posao, kojih je sve, prema mom iskustvu, sve dobro posloženo i transparentno. To ističu i udruge. No problemi osoba s invaliditetom se moraju rješavati u svim uredima i tvrtkama u vlasništvu grada, i tu štošta zapinje. Došlo je do značajnih pomaka u organizaciji prijevoza osoba specijaliziranim vozilima ZET-a, koja se svake godine poboljšava i unapređuje. Postignuti su pomaci oko rješavanja pitanja prolazaka osoba s invaliditetom kroz pothodnike na Aleji Bologne i Aveniji Dubrovnik, no još uvijek postoji značajan broj gradskih ustanova i ureda u koje osobe s invaliditetom teže ili nikako ne prilaze. Za primjer mogu dati novu lokaciju i novouređen Ured za udruge u Dukljaninovoj 3, koji se nalazi na trećem katu bez lifta, kojem nitko od invalida ne može prići.

Stoga, nažalost, konstatiram da Grad Zagreb i nadalje nije grad jednakih mogućnosti za sve građane te krši temeljno ljudsko pravo osobama s invaliditetom, pravo na mobilnost te da ne ugradnja platformi govori o neozbiljnosti pristupa gradonačelnika i njegove uprave prema osobama s invaliditetom, eto, i godinu dana poslije izrečenog obećanja.

Komentiraj