OTVORENO PISMO MINISTRU: Evo što sindikati pišu Paviću o mirovinskoj reformi

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Sindikalisti okupljeni u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Maticu hrvatskih sindikata, Nezavisne hrvatske sindikate povodom sastanka s ministrom rada i mirovinskog sustava, Markom Pavićem uputili su otvoreno pismo ministru u kojem prozivaju ministra zbog otkazivanja sastanka.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine ministre!

Vaš posljednji poziv na sastanak u vezi mirovinske reforme i njegovo otkazivanje dan kasnije, tjera nas na ovakvu vrstu odgovora kojim želimo naglasiti kako socijalni dijalog možete izbjegavati neko vrijeme, ali ne možete stalno. Mi možemo biti sukreatori pozitivnih promjena za stolom, ali ako to izbjegavate, možemo biti i oponenti na ulici.

Reformu mirovinskog sustava pripremate bez socijalnih partnera i dijalog o toj temi sveo se na dva revijalna sastanka, uz ppt prezentacije, nakon što smo isto već prethodno saznali iz Vašeg brifiranja dva dnevna lista uoči sastanaka. Ovih dana ponovno, iz Vaših izjava medijima i intervjua jednom tjedniku, doznajemo o sadržaju reforme, koji se, usput budi rečeno, nije promijenio, osim što ste retoriku o „sigurnosti mirovina“ zamijenili upozorenjima kako „mirovinskom sustavu nedostaje 17 milijardi kuna“ kako bi se pripremio teren za nove izmjene na štetu radnika.

Istovremeno, nama niste dostavili podatke koje smo tražili prvo usmeno, a prije točno dva mjeseca i pisano – niti nam na dopise odgovarate. Iz Vaših nedavnih izjava vidljivo je kako sve usuglašavate s koalicijskim partnerima jer je to uvjet održavanja tanke većine u Saboru i, naravno, vlasti. Ali nigdje, baš nigdje nema ni spomena socijalnih partnera! Kada smo 12. rujna zaprimili Vaš poziv (bez podloga) kojim reprezentativne sindikalne središnjice i HUP pozivate 14. rujna na sastanak o mirovinskoj reformi, sve smo svoje obveze pomaknuli, odgodili ili otkazali kako bismo, bez obzira na kratak rok, mogli sudjelovati na tom sastanku, očekujući već zakašnjelu, ali ipak sadržajnu raspravu vezanu za tu toliko važnu društvenu temu. U tom trenutku ništa nam nije bilo važnije. Ali ne i Vama jer je već sljedeći dan stigla poruka o otkazivanju sastanka „zbog neodgodivih obveza ministra“ te da ćemo „o novom terminu pravovremeno biti obaviješteni. „Zahvala za razumijevanje“, naravno, nije izostala.

S obzirom na jednogodišnje iskustvo (ne)suradnje, jasno je ne samo da nas ne želite uključiti, nego nas želite dovesti pred gotov čin, čemu su poslužili i revijalni sastanci radne skupine, savjetodavni okrugli stolovi, zakazivanje i otkazivanje sastanaka, informiranje kroz medije…. Za to više nemamo razumijevanja. Iz svega što radite i načina na koji to radite ne vidimo želju Vlade RH i Vašeg ministarstva za rješavanje ključnih pitanja od društvenog interesa učinkovitim socijalnim dijalogom i komunikacijom bez ‘fige u džepu‘”, stoji u pismu sindikalista ministru Paviću.

PISALI SMO:

LOŠE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE: Već sljedeće godine neki će imati 600 kuna manju mirovinu – čitajte OVDJE.

Komentiraj