OTKRIVAMO: Zašto stručnjaci upozoravaju na crnu sudbinu crne kave

Podijelite članak

kava, šalica kave

Na mnogim plantažama diljem svijeta kava se uzgaja kako bi se zadovoljilo nepce svakog ljubitelja, ali zbog modernog načina života prognoze nisu dobre – moglo bi doći do nestanka.

Poznato je da ljudi u svijetu najčešće piju vodu, ali jeste li znali da je kava drugi napitak na svijetu. Hmeđutim, sve se glasnije nameće pitanje hoće li kava biti svima dostupna do 2050. godine? Naime, diljem svijeta svake sekunde oko 5.500 ljudi uživa u šalici kave, no mnogi će ostati šokirani spoznajom da bi ovog popularnog pića moglo doslovno – nestati. Kako?

Zbog velikih klimatskih promjena, loših tehnika uzgoja, bolesti biljaka te zbog migracije ljudi iz ruralnih u urbane krajeve, moglo bi se dovesti u pitanje opstojnost, ali i kvalitetu kave.

To je rečeno na svjetskoj ekonomskoj konferenciji o budućnosti hrane u Davosu, Švicarska. Crni scenarij značio bi veliki zaokret u industriji kave. A prije samo 80 godina, točnije 1938., u Brazilu je zbog nagomilanih zaliha započela masovna finalna proizvodanja prve kave.

Istraživanje kompanije Nestlé, pokazuje kako bi u idućih 30 godina cijena kave mogla porasti za više od 76 posto, dok istraživanje koje je bilo usmjereno striktno na sortu kave Arabica pokazuje kako bi se zbog modernog načina života i globalnog zatopljenja površina za uzgoj kave u Brazilu mogla smanjiti za jednu četvrtinu, i t do 2050. Značilo bi to mnogo više cijene kave, ali i nestašicu na tržoštu.

Cijela bi se poljoprivreda trebala suočiti s problemima koje uzrokuju iznimno visoke temperature, povećano prisustvo raznih bolesti i nametnika, te nedostatak vode, upozoravaju stručnjaci. Jer nepripremljenost može rezultirati lošim i nekvalitetnim usjevom. Uz sve to na povećanje cijene kave može utjecati i mogući rast cijena nafte na svjetskom tržištu. (i. ž.)

Komentiraj