OŠTRE KAZNE U PROMETU: Evo kada možete ostati i bez automobila

Podijelite članak

Zakon o sigurnosti u prometu u konačnici će imati puno veće kazne za teške prekršaje.

Izvor: Media servis

Kako piše Jutarnji list, neke od ključnih novosti su da će listu kazni vozača moći vidjeti i poslodavci, odnosno svatko tko ima vaš broj vozačke, moći će provjeriti jeste li u skupini rizičnih vozača.

Za odbijanje alkotestiranja ili vožnje u suprotnom smjeru, maksimalna kazna bit će 20 tisuća kuna.

Udvostručuje se kazna za pojas, utrostručuje za telefoniranje, a u hitnim situacijama policija će građanima moći oduzeti vozilo.

Najviše je bilo pitanja oko oduzimanja vozila. Ono će se moći oduzeti onim vozačima koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni te treći put počine neki od najtežih prekršaja.

Riječ je o vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenju brzine za više od 50 km/ h od dopuštene, za namjerni prolazak kroz crveno, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na droge, vožnju od 1,5 promila alkohola u krvi ili pod utjecajem droga ili ako voze bez prava na vozačku.

Bez automobila će privremeno moći ostati i ako voze dok im je vozačka ukinuta zbog negativnih prekršajnih bodova ili dok im je oduzeta, ako su isključeni iz prometa ili dok im je oduzeta vozačka.

A oni s najviše prekršaja ići će na dvogodišnju pauzu pa na ponovno polaganje vozačkog ispita.

Komentiraj