ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Kako će bombe pronalaziti svoje mete dirigirane iz jedne ruke

Podijelite članak

zrakoplov, vojska, rat, ilustracija

Umjetna inteligencija i super elektronika budućnost su u robotskom naoružanju gdje će biti glavni super vojnici.

O tome se počelo sve glasnije govoriti u američkom Pentagonu, gdje se o svemu samo šuškalo.

Sve naravno na prvi pogled djeluje kao znanstvena fantastika, ali Amerikanci vjeruju kako su najnoviji  High tech sustavi koji se ubrzano razvijaju najbolji odgovor Kini i Rusiji, koje napreduju u usvajanju novih oružja.

Kako sve i nije više obavijeno samo velom tajni, govori i podatak kako su o tim revolucionarnim američkim sustavima progovorili Robert Work, zamjenik sekretara za obranu i Paul Selva, general zrakoplovstva.

“Ovo je način na koji ćemo učiniti našu borbenu mrežu daleko moćnijom i nadamo se da ćemo ovim unijeti dovoljno neizvjesnosti u razmišljanja Rusa i Kineza, koji, ako dođe do sukoba, neće moći odoljeti našoj konvencionalnoj brobi”, rekao je Work.

U Pentagonu se usavršava tehnologija koja će “pomoći bombama da pronađu svoje mete ne oslanjajući se na vanjsku komunikaciju”.

Najsuvremenija navigacija bi se oslanjala na iste mikro kamere i senzore koji se danas nalaze u našim pametnim telefonima. Projekt podrazumijeva da se takvim jednim sustavom može upravljati aparatom koji stane u ruku.

Radi se i na daljnjem razviju tehnologije kako bi se stvorila mogućnost da sadašnji bombarderi B-52 budu poligon za lansiranje različitih konvencionalnih bombi.

Plan je da  sljedeća generacija zrakoplova F-22 i F35 bi ima vodeću ulogu u napadima na neprijatelja. Prvo oni prolaze kroz neprijateljske linije, onesposobljavajući radare i elektromagnetsko oružje. A potom bi posao završili bombarderi. (t. b.)

 

vashington post

Komentiraj