OPSADA BOSNE I HERCEGOVINE: Prijavljena već 21.163 nezakonita migranta!

Podijelite članak

migranti, bihać

Migranata, onih ilegalnih, sve je više u Bosni i Hercegovini, najviše iz Pakistana i Irana, a njihova je želja put dalje na zapad.

Službi za poslove sa strancima od 1. siječnja do 4. listopada ove godine prijavljena su 21.163 nezakonita migranta, a namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.314 migranta.

Najviše migranata došlo je iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Afganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760), piše Dnevni Avaz.

Zbog prave najezde migranata prioriteti BiH ostaju jačanje Granične policije BiH sa ciljem bolje kontrole granice i sprječavanja nezakonitih ulazaka.

Također će se jačati kapaciteti Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti BiH, a posebno jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima.

Oko 500 migranata koji se već nalaze na području Unsko-sanskog kantona će ubrzo biti postupno smještani u prostore kompanije “Bira”, koje će služiti kao prihvatni centar za migrante.

Valja dodati kako je u nekadašnjoj vojarni “Ušivak” u Hadžićima kod Sarajeva 24. listopada pušten u rad prihvatni centar za migrante, kapaciteta 400 osoba.

Komentiraj