OPET ZAHLAĐENJE ODNOSA: Hoće li predsjednica putovati u Srbiju?!

Podijelite članak
Izvor: Predsjednica.hr
Izvor: Predsjednica.hr

Govor srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku uoči proslave obljetnice Oluje usporedio s Hitlerovom nacističkom Njemačkom poljuljao je još jednom odnose Hrvatske i Srbije.

I dok je Vučić za posjeta Hrvatskoj prije pola godine poručivao da bi se trebalo “stati na loptu” s izjavama, te da će, zbog stabilnih odnosa dviju država, svojim ministrima reći da prestanu s provokativnim izjavama, ministarski dvojac njegove vlade koji je i inače zadužen za izjave koje “bodu” Hrvatsku, ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je proglašen i personom non grata u Hrvatskoj, te šef diplomacije Srbije, Ivica Dačić, nakon njegova govora i osuda s hrvatske strane, nastavili su po starom…

“Hrvatska vrlo često stane pred ogledalo i bude ljuta na svoju sliku. Nemojte se ljutiti na onoga tko vam je dao ogledalo – promijenite se. Nemojte se ljutiti što ste ubili 2 tisuće i protjerali 250 tisuća osoba”, poruka je to koju je uputio Vulin.

Dačić je u razgovoru za TV Pink, inače provladinu televizijsku postaju, istaknuo, između ostalog, da “je jadna Europa u kojoj Hrvatska predstavlja moralne uzore”. Objasnio je i da su Hrvatska i Slovenija te koje su svojim postupcima dovele do rata.

kolinda, vučić, bozanić, granić

“Ništa nas više ne može iznenaditi od Hrvatske, imajući u vidu da je Hrvatska danas možda jedina zemlja u EU-u, ali i u Europi koja slavi etničko čišćenje… Nije rat u Hrvatskoj nastao tako što je Srbija izvršila agresiju. Ovdje je riječ o tome da su Slovenija i Hrvatska po ocjeni američke administracija izvršile jednostrano, odnosno nelegalno odcijepljenje.”

Reagiralo je i priopćenjem Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Veliki je upitinik nakon svega hoće li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u uzvratni posjet u Beograd u koji je pozvana.

Raspravlja se i o predsjedniku Srpskog narodnog vijeća, saborskom zastupniku i HDZ-ovu partneru, Miloradu Pupovcu, koji je bio u Bačkoj Palanci za vrijeme spornog govora, a koji se o izrečenome na skupu još nije izjasnio.

Komentiraj