OPET POMIČEMO SATOVE: Ovaj vikend kreće ljetno računanje vremena

Podijelite članak

sat, sat otkucava, ura, veliki sat

Noćas je potrebno pomaknuti kazaljke na satu unaprijed jer počinje ljetno računanje vremena.

U noći sa subote na nedjelju, u 2 sata ujutro počinje ljetno računanje vremena što znači da je potrebno satove pomaknuti za jedan sat unaprijed, odnosno na 3 sata. Pomicanjem kazaljke na satu za jedan sat unaprijed, počinje ljetno računanje vremena, koje bi ljudima trebalo omogućiti veće korištenje danjeg svjetla, kao i smanjiti račune za struju.

Tako će prelaskom na ljetno računanje vremena, struja biti jeftinija u perodima od 22 sata navečer, do 8 sati ujutro. Također, za vrijeme ljetnog računanja vremena vozači nisu obvezni imati upaljena dnevna ili kratka svjetla na automobilima. U Hrvatskoj je ljetno računanje vremena uvedeno 1983. godine, a sat su uz nju u Europi pomicali stanovnici svih zemalja, izuzev Islanda. Osim Europe, pomicanje sata unaprijed ili unatrag u svijetu ustaljena je praksa u 70 zemalja među kojima se nalaze Kanada, Meksiko, Grenland, SAD…

Zanimljivo je kako kazaljke na satu ne pomiču mnoge zemlje koje se nalaze u tropskom pojasu, poglavito jer je u tim zemljama ljeto traje cijele godine, dok su nakon kratkog korištenja ipak odustali gospodarski divovi Kina i Japan.

Začetnikom ideje o podjeli računanja vremena na ljetno i zimsko smatra se novozelanđanin George Hudson koji je na tu ideju došao 1895. godine, a prvi put su njegovu ideju u praksu proveli Njemci za vrijeme Prvog svjetskog rata, te su ih ubrzo slijedili Britanci i SAD.

Većina članica EU uvela je ljetno računanje vremena tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća, a smjernicama Europskog parlamenta i Vijeća kao početak njegova računanja određena je zadnja nedjelja ožujka, a završetkom zadnja nedjelja u listopadu.

Tako ove godine završetak ljetnog računanja vremena, a početak računanja zimskog kreće 27. listopada.

Komentiraj