OPASNOSTI MORA, JEZERA, RIJEKA: U dvije godine u Hrvatskoj se utopilo 227 ljudi!

Podijelite članak

kupanje, more

Osvježenje od ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će kupajući se u rijekama, jezerima, bazenima ili moru, a isto tako i u malim bazenima kod kuće, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se, nažalost, događaju tragedije, upozoravaju iz policije.

U posljednje dvije godine u Hrvatskoj se utopilo 227 osoba, lani 118, a tijekom 2016. godine 109.

Dvije osobe utopile su se u Slavoniji tijekom srpnja. Sredinom prošloga mjeseca u jezeru Jošava pronađeno je mrtvo tijelo 57-godišnjaka, dok je 23. srpnja, u Dunavu kod Vukovara, pronađeno mrtvo tijelo 29-godišnjaka iz Borova. Prošle godine u srpnju, u Dravi kod Nemetinskog kolektora pronađeno je mrtvo tijelo 35-godišnjaka iz Osijeka koji se kupao u Dravi, u jednom je trenutku zaronio i više nije viđen.

Iz policije savjetuju građane da moraju biti svjesni kako kupanje u moru, rijeci i jezeru, uz veselje skriva i brojne opasnosti. Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput loma kralježnice ili vrata nakon skakanja na glavu. Najopasnija područja su rijeke, jezera, pa tek onda more, jer kod nas nema velikih promjena plime i oseke. K tomu, naše more je dosta toplo, a na njemu je uglavnom ista razina vode. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju virove, usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno temperatura je u jezeru gore toplija, a dolje hladnija.

– Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje u koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti – upozoravaju iz MUP-a. Kako dalje dodaju, jedna od najčešćih pogrešaka koju mnogi čine jest ulazak u vodu nakon što su jeli, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca. Pravilo je da nakon obroka treba pričekati jedan sat te se nikako ne smije ulaziti vruć, jer tijelo doživi šok.

Iz policije ističu kako je konzumiranje alkohola, pokazala je statistika, glavni čimbenik rizika kod utapanja mlađih osoba. Savjetuje se građanima da ne ulaze u bazene, more, jezera, ili rijeke ako su konzumirali alkohol, ali i da ne plivaju najmanje jedan sat nakon obroka. Česta pogreška je i vruć ulaziti u vodu, a to čine mnogi nakon dužeg boravka na suncu, bilo da su se sunčali ili nešto radili, pa skaču u vodu da se osvježe ili rashlade.

– Uvijek treba postupno ulaziti u vodu, u protivnom naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok. Ne skačite u vodu nepoznate dubine, a kada skačete, umjesto na glavu skačite na noge. Ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim i nesigurnim mjestima, nego budite u blizini ljudi kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć. Ovo treba svaki put naglasiti: djecu neprestance držite na oku – savjetuju iz policije, a piše Glas Slavonije.

Komentiraj